Nispen

Jongeren uit Nispen willen betaalbare starterswoningen: ‘Wij willen koste wat het kost hier blijven wonen’

B(eh)ouwt Nispense Jongeren met raadslid Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Mens boven markt”, riepen duizenden demonstranten onlangs tijdens het Woonprotest. De huidige woningmarkt verkeert in een crisis. Naast huisjesmelkers die torenhoge huurprijzen vragen, is het als starter ook erg lastig om aan een betaalbare koopwoning te komen. Al helemaal in het dorp waar je geboren en getogen bent. Om dit toch te realiseren, heeft de Nispense jeugd zich verenigd in B(eh)ouwt Nispense Jongeren. “Wij willen hier koste wat het kost blijven wonen.”

In gesprek met zijn vrienden bij voetbalvereniging NSV, kwam initiatiefnemer Giel van Wesel tot de conclusie dat het als jongere lastig is om te starten. “Zeker in Nispen is het aanbod voor ons beperkt. En áls er al oudere, betaalbare huizen beschikbaar komen, biedt iemand uit de Randstad veel meer. Laatst nog bood iemand meer dan 60.000 euro over! Dat kan ik als starter toch niet ophoesten? Daarnaast is het lastig om in je eentje aan een hypotheek te komen.” De moed zakte hem en zijn vrienden, waarvan sommigen al bijna vier jaar op zoek zijn naar een woning, dus in de schoenen. Ze besloten het heft in eigen handen te nemen.

Meer dan 60.000 euro overboden! Dat kan ik als starter toch niet ophoesten?

“Ik ben samen met mijn vrienden opgegroeid in deze fijne omgeving, waar veel rust is. Ook het gevoel van saamhorigheid is groot hier in Nispen”, vervolgt Van Wesel. Zo is hij nauw betrokken bij NSV en de KPJ. Belangrijke redenen voor hem om in het dorp te blijven. Daarnaast dragen jongeren volgens hem bij aan de leefbaarheid van het dorp. “In dorpen als Wouwse Plantage en Moerstraten is al veel leegloop. Dat willen we voorkomen.”

Een stad als Roosendaal, waar meer woningaanbod is, zou wellicht een makkelijkere optie zijn voor deze jonge starter. “Maar dat is niet wat we bij B(eh)ouwt Nispense Jongeren willen. Wij willen koste wat het kost in Nispen blijven wonen.” Overigens wil hij niet huren. “Dat is zonde van je geld, want dan wordt een huis nooit van jezelf. Met een koopwoning heb je meer vrijheid, want je bent niet verbonden aan een huurbaas, uitbater of woningcorporatie.”

Wij willen koste wat het kost in Nispen blijven wonen.

Daarom heeft de vereniging inspraak gedaan op de omgevingsvisie van de gemeente Roosendaal. “Dat ligt nu ter inzage. Er zijn nog geen verdere acties ondernomen.”

Ook in Wouw heeft de jeugd zich verenigd om een eigen thuis te realiseren. Eric de Regt van VLP Roosendaal, die pleit voor meer starterswoningen in Wouw, snapt hun doel. “Ze willen graag in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.” Hij vindt het goed dat jongeren met initiatieven als Wouw (z)onder dak en B(eh)ouwt Nispense Jongeren actief bezig zijn om starterswoningen te realiseren, in plaats van lijdzaam aan de kant te wachten totdat er iets gebeurt.

Starters moeten echt van nul af aan beginnen.

Hij merkt dat er nauwelijks aanbod is voor hen. Of de prijzen zijn torenhoog. Doordat starters net van school afkomen, hebben ze geen vette spaarrekening of topsalaris. Ook de voorwaarden om een hypotheek te krijgen zijn lastig. “Starters moeten echt van nul af aan beginnen. Ze komen gewoon niet aan een woning.”

De oplossing voor dit probleem is volgens hem het bouwen van woningen. Niet alleen voor starters, ook voor senioren. Zo komt er een doorstroom op de woningmarkt op gang en kunnen starters sneller en beter aan een huis komen. Naar aanleiding van een brief van VLP Roosendaal, laat de gemeente weten nog geen beloftes te doen over de bouw van starterswoningen in het Wouwse Geerhoekgebied, dat flink op de schop gaat.

Tekst loopt verder onder afbeelding:

De bouw van een nieuwe basisschool in het Geerhoekgebied in Wouw.

Het Geerhoekgebouw, dat momenteel functioneert als buurthuis, komt op korte termijn leeg te staan. Het zou dienst kunnen doen als wooncomplex. “Je kunt er heel wat units in kwijt, denken wij.” Mogelijk wordt het tegenoverliggende sportcomplex in de toekomst ook verhuisd. “Dan ontstaat daar ook een flinke ruimte die je hiervoor kan benutten.”

Wij kunnen wat gaan betekenen voor de jeugd, door bouwgrond te bestempelen voor starterswoningen.

Ook wordt er momenteel een nieuwe school gebouwd. “Zodra die school klaar is, wordt het oude schoolgebouw afgebroken. Dan ontstaat er een enorme bouwkavel, die eventueel bebouwd kan worden met starterswoningen. Wij kunnen wat gaan betekenen voor de jeugd, door bouwgrond te bestempelen voor starterswoningen.” In oktober zal er een visie over het Geerhoekgebied gepresenteerd worden. Tot die tijd zal de jeugd nog even zelf op zoek moeten naar geschikte oplossingen.

Lees ook: VLP pleit voor meer starterswoningen in Wouw: ‘Jongeren willen hier blijven’ Lees ook: Gemeente zegt starterswoningen in Wouw nog niet toe, eerst gesprekken met betrokkenen