Bosschenhoofd

Nog even en dan gaat de Pastoor van Breugelstraat op de schop

Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd

De gemeente Halderberge wil de verkeersveiligheid in deze drukke straat verbeteren.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nog een paar maanden en dan gaat de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd op de schop. Ruim een jaar geleden werd al bekend dat de gemeente Halderberge de verkeersveiligheid in de straat wilde verbeteren. Om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is er een extra budget beschikbaar gesteld.

Het is al ruim een half jaar bekend hoe de reconstructie van de Pastoor van Breugelstraat eruit gaat zien. “We hebben eerst als gemeente zelf onderzoek gedaan”, legt een gemeentewoordvoerder uit. “En eind 2023 zijn we met omwonenden in gesprek gegaan. Zij hebben nog wat extra input geleverd.” Dit alles heeft het plan voor de reconstructie gevormd.

Uit de knelpuntenkaart 2022 blijkt dat er steeds meer verkeer door de straat rijdt. Daaronder vallen ook vrachtwagens. “Dat vrachtverkeer is verboden, en er hebben al meerdere controles door handhaving plaatsgevonden hiervoor”, vervolgt de woordvoerder. Ook zou er te hard worden gereden in de straat, en zijn er zorgen over de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers.

Een ander punt zijn de wegversmallingen. “Wanneer een weggebruiker een tegenligger aan ziet komen, geven ze nu regelmatig nog gas om ze snel voor te zijn. Dat kan gevaarlijk zijn. Deze versmallingen verdwijnen, en daar komen hoge drempels voor terug.” Die drempels sluiten gelijk aan op de problemen met de hardrijders en vrachtwagens. “Hoge drempels maken het voor vrachtverkeer minder aantrekkelijk om door de straat te rijden. En de maximale snelheid gaat omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur.”

Extra budget

Dat de plannen door zouden gaan was al zeker. Maar uit het participatietraject afgelopen winter bleek dat er extra budget nodig is om alle maatregelen te kunnen uitvoeren. Oorspronkelijk stond het budget vastgesteld op 775 duizend euro (858 duizend euro inclusief personele lasten). Dat wordt nu verhoogd met het extra benodigde bedrag van 575 duizend euro (644 duizend euro inclusief personele lasten). De gemeenteraad heeft besloten om dat bedrag toe te kennen. Het blijft de planning dat de werkzaamheden in het najaar van 2024 starten.

Lees ook: Gemeente Halderberge heeft grote plannen om verkeersveiligheid te verbeteren