West-Brabant

Noord-Brabant is goedkoopste met begraven, maar vrij duur met cremeren

Foto: Robert Hoetink/Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Noord-Brabant is de gemiddelde prijs voor een graf het laagst van Nederland. Hier betaal je gemiddeld 2.114 euro voor een eenpersoonsgraf. De gemeentelijke graven zijn wel duurder dan op andere begraafplaatsen. Die rekenen in onze provincie gemiddeld 2.639 euro aan grafkosten. Het cremeren is in Noord-Brabant juist weer aan de dure kant. Vergeleken met de andere provincies staan we dan op de vierde plaats met 1.627 euro voor een crematie met gebruik van aula. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta.

Monuta onderzocht de grafkosten van 1.701 begraafplaatsen in Nederland. Dat waren gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen, zoals kerkhoven. “De grafrechten, onderhouds- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf,” legt de uitvaartverzekeraar uit. Monuta bekeek ook bij 112 crematoria wat een stille crematie kost, met en zonder gebruik van de aula.

Zuid-Holland is ruim twee keer zo duur

Er blijkt flink wat verschil te zitten in de prijzen. In Zuid-Holland ben je het duurst uit. Een graf kost daar gemiddeld 4.503 euro. Dat is dus meer dan het dubbele van Brabant. Cremeren is in Overijssel het kostbaarst. Daar betaal je gemiddeld 1.828 euro voor een crematie. En daar zitten we in onze provincie dan weer behoorlijk dicht bij. De kosten kunnen zo verschillen, omdat gemeenten, begraafplaatsen en crematoria zelf de prijzen bepalen. En ook wat ze voor die prijs allemaal leveren. Hierdoor is het voor consumenten vaak lastig om te vergelijken.

Begraven is niet populair meer. “Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren,” aldus Monuta. Crematies hebben begrafenissen in korte tijd ingehaald. “Maar weinig mensen weten dat cremeren pas sinds 1955 officieel is toegestaan in Nederland,” vertelt Martin Hoondert. Hij is hoofddocent Muziek, Religie en Ritueel aan de universiteit van Tilburg. “Begin jaren ’60 koos vier procent voor crematie. De meer open blik en vrije invulling van rituelen rondom crematies nam pas in de jaren ’80 een vlucht.”

As uitstrooien is ook een vorm van begraven

Maar de moderne rituelen rond crematie hebben soms meer met begraven te maken dan we denken. “In de huidige tijd is het interessant om te zien dat er een mix is ontstaan tussen cremeren en begraven,” aldus Hoondert. “Want wat doe je met de as en de urn als je kiest voor cremeren? Je kunt de as uitstrooien op een strooiveld, de urn bijzetten in een columbarium of de urn begraven op een natuurbegraafplaats.”

Monuta houdt het onderzoek naar graf- en crematiekosten elk jaar. En al jarenlang is de gemeentelijke begraafplaats in Losser de goedkoopste van Nederland. Een graf met een looptijd van 20 jaar kost daar 827 euro. De duurste is begraafplaats Esserveld in Groningen. Daar mag je 8.205 euro neertellen voor een graf. Maar dan heb je een looptijd van 30 jaar.

De bedragen staan allemaal in de online graf- en crematiekostenmeter van Monuta. Daar kun je per woonplaats kijken hoeveel je kwijt bent aan kosten voor begraven en cremeren.

Lees ook: Muziek kiezen voor je uitvaart: ‘Ook hardrock kan best’ Lees ook: Begraven in Roosendaal duurder dan Brabants gemiddelde