Roosendaal

Scholieren Norbertus in Roosendaal herdenken oud-leerlingen Paula en Olav

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een bombardement in Roosendaal maakte in 1940 een einde aan het leven van een leerling van het Sint-Gertrudislyceum en haar broer die op het St. Norbertuslyceum zat. Tot op de dag van vandaag worden Paula en Olav Geerts herdacht door Roosendaalse leerlingen. Het Norbertus heeft in samenwerking met Stichting Begraafplaatsen Roosendaal zelfs het grafmonument onder haar hoede genomen. Op deze manier wordt het noodlottige verhaal in leven gehouden.

Het grafmonument op de gesloten begraafplaats aan de Bredaseweg is mede dankzij een crowdfundingsactie op het Norbertus gerestaureerd door de mensen van Stichting Begraafplaatsen Roosendaal. “Ze hebben het weer helemaal opgefrist want eerst zag het er niet uit”, zegt brugklasser Noor Vogelaars die samen met klasgenoot Doortje Spijkers het grafmonument bezoekt.

Trots

De leerlingen blijven ook betrokken nu de restauratie achter de rug is, zegt Mart Matthijssen van de stichting begraafplaatsen Roosendaal. Noor en Doortje harken vandaag herfstbladeren rondom het graf weg en maken de stenen met een handborstel schoon. “Mijn neus krult van trots als ik naar het monument kijk. Ik ben heel erg blij en soms zelfs geëmotioneerd als ik zie dat zulke jonge kinderen op een grafmonument op een oude begraafplaats aan het werk zijn”, zegt Matthijssen.

Nagedachtenis

Ook mede-initiatiefnemer en oud-docent Dave Kuijpers ziet het tafereel vol emoties aan. “Het emotioneert me eigenlijk dat het verhaal wat mij altijd zo aangrijpt, is doorgegeven aan de hele scholengemeenschap. Mooi dat de directie het heeft opgepikt en dat leerlingen dit verhaal nu kunnen horen. Dat de Stichting Begraafplaatsen daaraan een bijdrage levert vind ik heel mooi. Zo kunnen we als gemeenschap de nagedachtenis aan deze jongeren in leven houden”, zegt hij.

Lees ook: “De sterrenhemel is voor iedereen toegankelijk”