Bergen op Zoom

Nova Scotia en Bergen op Zoom eren Edward Francis Arab

Luitenant Edward Francis Arab ligt begraven op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Bergen op Zoom is een belangrijke inwoner van de Canadese provincie Nova Scotia geëerd. Het gaat om luitenant Edward Francis Arab, die begraven ligt op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom. Op verzoek van Nova Scotia heeft burgemeester Frank Petter vrijdagochtend bloemen gelegd bij Arabs graf.

Door: Bianca van Vugt

Nova Scotia viert maandag de Heritage Day, ofwel de Erfgoed Dag. Elk jaar eren ze één van hun inwoners die belangrijk is geweest voor de provincie. Edward Francis Arab was één van die inspirerende inwoners. Nova Scotia staat daarom stil bij zijn leven én bij zijn dood. En op dat punt zijn de Canadese provincie en Bergen op Zoom voor altijd met elkaar verbonden. Want Arab is gestorven bij de Slag om de Schelde, vechtend voor de vrijheid van Bergen op Zoom.

Burgemeester Frank Petter heeft het eerbetoon voor luitenant Arab vrijdag al gedaan. Op de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom heeft hij bloemen gelegd bij diens graf. Er zijn videobeelden gemaakt van de bloemlegging. Die worden maandag in Nova Scotia getoond bij de Erfgoed Dag.

Talentvol mens: sportief, kunstzinnig en intelligent

Edward is het oudste kind van Sadie en Louis Arab, een immigrantenpaar uit Libanon. Hij is geboren op 6 september 1915 in Halifax, de provinciehoofdstad van Nova Scotia. En hij blijkt een kind met veel talenten. Als hij 16 is, wordt hij lid van de Canadian Officer’sTraining Corp van de universiteit van Dalhousie. Vier jaar later studeert hij af met een diploma in de kunsten. En twee jaar later slaagt hij ook nog eens voor zijn studie rechten.

Arab begint zijn eigen advocatenkantoor, waar hij vooral rechtszaken doet over discriminatie en racisme. Ook richt hij samen met anderen de Canadian Lebanon Society op, een organisatie die nog steeds bestaat. Arab is de eerste voorzitter en promoot graag de cultuur en het erfgoed van Libanon.

Vrijwillig het leger in tijdens de Tweede Wereldoorlog

In 1942, in het midden van de Tweede Wereldoorlog, meldt Arab zich vrijwillig aan bij het Canadese leger. Hij is er twee jaar later bij als de geallieerde troepen beginnen met de bevrijding van Europa. Maar de bevrijding zelf zal hij niet meer meemaken. Luitenant Arab komt om het leven bij de Slag om de Schelde. Hij sterft op 25 oktober 1944, pas 29 jaar oud.

In Halifax, de hoofdstad van de provincie Noca Scotia, is een straat naar hem vernoemd: de Edward Arab Avenue. Maandag, op de Nova Scotia Erfgoed Dag, staat de Canadese provincie weer even stil bij het bijzondere leven van Arab. Dan krijgen de provinciegenoten ook de bloemlegging te zien van Bergen op Zoom, zijn laatste rustplaats.