Zundert

Ode aan de aardbei tijdens Zundertse aardbeienfeesten

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is al 39 jaar een traditie in Zundert: de start van het aardbeienplukseizoen in het tweede weekend van juni. Jaarlijks worden dan de aardbeienfeesten georganiseerd, een evenement dat inmiddels een begrip is in de wijde omgeving.

De aardbeienfeesten zijn wel met de tijd meegegaan. “Vroeger vierden we echt de start van het plukseizoen”, vertelt Geert-Jan Oostvogels van Winkeliersvereniging Zundert. “Toen werd alles gewoon nog op velden gekweekt natuurlijk, nu wordt er veel in kassen gewerkt. Maar we eren dit plukseizoen met de aardbeienfeesten nog steeds.”

Naast de ode aan de aardbei is het feestweekend ook een manier voor ondernemers uit het dorp om zichzelf te laten zien. Twee dagen lang is er een gezellige braderie, en overal zijn gratis aardbeien te krijgen. “Dat doen we ook een beetje om onze winkels te promoten.”

Aardbeienkoningin

De 18-jarige Lisa van Bedaf is dit jaar gekroond tot de Aardbeienkoningin. “Dat houdt in dat ik een rondje over de braderie loop, naar de kermis ga om een optreden van de harmonie te zien en de mooiste kraam van de braderie uitkies. Ook ga ik en aardbeiengebakje eten in een bejaardentehuis en op zondag ben ik aanwezig bij een lunch.”

Lisa is compleet gestijld door ondernemers uit Zundert. “Mijn jurkje, sieraden en schoenen zijn allemaal afkomstig uit Zundertse winkels. En mijn haren worden door een kapper gedaan!”

Voorpret

Ook zijn zaterdag voor het eerst de maquettes voor het bloemcorso tentoongesteld. Diezelfde dag is er bekend gemaakt in welke volgorde de wagens gaan rijden. “De voorpret van de corso begint nu ook echt”, vervolgt Geert-Jan.

Het is voor Lisa bijzonder om dit jaar als aardbeienkoningin rond te lopen in Zundert. “Ik ga hier ieder jaar naartoe met vriendinnen. Het is altijd zo gezellig en er zijn veel bekenden. Ik heb er zin in!”