Moerdijk

Onafhankelijk Moerdijk zegt vertrouwen in coalitie op, college komt met reactie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Moerdijkse coalitiepartij Onafhankelijk Moerdijk (OM) heeft maandagavond in BN DeStem laten weten het vertrouwen op te zeggen in de huidige coalitie. Daarmee doelt ze op de twee andere coalitiepartijen VVD en MoerdijkLokaal. De aanleiding van deze situatie: de afwijzing van een vierde wethouder.

Na het plotseling opstappen van Jack van Dorst afgelopen april viel de vierde wethouder weg binnen het college van burgemeester en wethouders. Dat maakte hij destijds kenbaar door flyers te verspreiden onder de huishoudens van Moerdijk. Sindsdien is er een plek vrij voor een wethouder. Afgelopen donderdag heeft Onafhankelijk Moerdijk, de partij waar ook Van Dorst onderdeel vanuit maakte, een nieuwe kandidaat voorgesteld: Hans van Brenkelen. Maar hij kreeg in de gemeenteraad veertien stemmen tegen, en slechts zeven stemmen voor.

Blom blijft wethouder

Maandagavond werd de uitkomst besproken binnen de partij. Na het overleg werd het vertrouwen opgezegd in de coalitiepartijen VVD en MoerdijkLokaal. De partij stapt dus uit de huidige coalitie. Bennie Blom, ook onderdeel van Onafhankelijk Moerdijk, blijft wel gewoon wethouder. “Want ik ben wethouder van de hele raad, en heb het vertrouwen van mijn collega’s.” De partij vraagt Blom dus niet om zich terug te trekken als wethouder.

Het gaat niet om geen vertrouwen hebben in het college, maar om de partijen onderling.

Een bijzondere situatie dus in de Moerdijkse politiek. Maar sprake van een bestuurscrisis zou er niet zijn. “Het gaat niet om geen vertrouwen hebben in het college, maar meer om de partijen onderling”, verklaart wethouder Danny Dingemans (VVD). “Daarom gaan we gewoon door met de gemeente zo goed mogelijk besturen.”

Volgens wethouder Blom is het voor partijen soms moeilijk om op dezelfde lijn te blijven liggen. “In lokale partijen zitten mensen met allerlei verschillende opvattingen, dat is anders dan bij landelijke politiek”, legt hij uit. “In een partij kunnen dus veel verschillende meningen zitten. Dat maakt het soms wel moeilijk. We moeten geven en nemen.” Het gaat dus niet om een inhoudelijk conflict. “We denken dat het meer ligt aan de manier waarop bestuur geselecteerd wordt, dan op de inhoud”, vult Dingemans aan.

Zomerreces

Een nadeel kan zijn dat dit gebeurd is vlak voor de start van het zomerreces. “Maar het kan ook een moment zijn voor iedereen om het even te laten bezinken”, vervolgt Dingemans. “De burgemeester heeft in ieder geval aangeboden om de partijen samen te brengen, en om zo te kijken of ze er toch nog samen uit kunnen komen.” Afwachten dus hoe het na de zomer zal zijn.

Lees ook: Wethouder Van Dorst stopt per direct: ‘Ik walg van de politieke spelletjes in Moerdijk’