Bergen op Zoom

Ondernemers­vereniging betreurt late politieke reactie op ongeluk

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na een ongeluk waarbij twee kinderen werden aangereden door een scooterrijder, is het fietsen en brommerrijden in het centrum van Bergen op Zoom weer een onderwerp van gesprek. Politieke partijen trekken aan de bel. Maar dat is volgens de ondernemersvereniging veel te laat. Ze vinden in ieder geval allebei dat er nu echt wat moet gebeuren.

Je kon erop wachten dat er een ongeluk zoals dat van vorige week zou gebeuren, zo luidt de mening van Edwin Hagenaars van ondernemersvereniging Sterck. “We hebben het ook al eerder aangegeven in de visie die in september ter sprake kwam en in de gemeenteraad in januari. Alleen helaas kregen we daar weinig bijval in”, zegt hij. “We kregen de vraag of we het kunnen onderbouwen met cijfers”, zegt hij vol ongeloof. “Ik denk dat je hier gewoon je boerenverstand mag gebruiken.”

We moeten hier als gemeenteraad echt iets mee doen

Het ongeluk waarbij twee kinderen en de scooterrijder gewond raakte, deed een hoop stof opwaaien. Politieke partijen GBWP,Samen0164 en Alliantie CDA/V-BoZ! klommen in de pen. Meino Dam was namens die laatste partij één van de raadsleden die meeschreef aan de brief aan het college. “We hoorden vrijdag dat er twee kinderen waren aangereden hier vlakbij de ijssalon. Het was wachten tot dit zou gebeuren. En niet alleen wij, maar heel veel mensen zeggen dat. We moeten hier als gemeenteraad echt iets mee doen.” Hij wil zo snel mogelijk met het college in gesprek om te kijken of scooters geweerd kunnen worden uit de stad.

Rijwielverbod

Edwin Hagenaars van ondernemersvereniging Sterck doet er nog een schepje bovenop en zou liever ook de fietsen de toegang tot het centrum ontzeggen. Volgens Dam is dat het onderzoeken waard, maar dan moeten er wel goede voorzieningen zijn om fietsen veilig te stallen. Ook pleiten ze allebei voor handhaving. “Want je kunt wel regels verzinnen, maar als je niet handhaaft, dan schiet het ook niet op”, zegt Hagenaars. Volgens Dam is dat een taak voor boa’s. “Die kunnen nog meer dan de politie, want die kunnen ook dwangsommen opleggen die zijn vele malen hoger dan reguliere boetes”, weet de oud-agent. “Ik ben er niet op uit om grote verkeersboetes op te leggen, maar het moet gewoon klaar zijn!”

Wordt tijd dat de roep van de ondernemers serieus genomen wordt

Edwin Hagenaars en ook Kees Male van Sterck kijken met een dubbel gevoel naar de ophef. “Het is een beetje laat aangezien we het in september en januari al hebben aangekaart in diezelfde gemeenteraad met diezelfde raadsleden die nu in één keer die brieven beginnen te sturen”, zegt Hagenaars. Male voegt eraan toe: “Wellicht wordt het tijd dat de roep van de ondernemers wat serieuzer genomen wordt.”

Lees ook: Ongeloof en verontwaardiging bij Bergse politiek na aangereden kinderen in binnenstad