Bergen op Zoom

Onderscheiding voor Julia tijdens K3-bezoekje aan ‘haar’ Bergen op Zoom

Sven de Laet Sven de Laet

De afgelopen weken racete kersvers K3’tje Julia Boschman samen met haar nieuwe collega’s Hanne en Marthe door Nederland en België, maar donderdagochtend was ze voor even terug in ‘haar’ Bergen op Zoom. En niet zomaar. Daar verraste burgemeester Frank Petter haar met een bijzondere onderscheiding: de dikke duim.

Even rustig over de Grote Markt lopen is er niet meer bij voor de 19-jarige Julia. Dat werd wel duidelijk toen het trio aankwam bij het oude stadhuis. “Jeetje, zoveel camera’s hebben we sinds de finale niet meer bij elkaar gehad.”

Ik had gedacht dat ik misschien nog wat meer stress zou hebben.

Over die grote finale van K2 zoekt K3 gesproken: we zijn bijna een maand verder. Veel tijd om even bij te komen, heeft Julia daarin nog niet gehad. “Maar dat had ik ook niet verwacht. Sterker nog, het valt me ergens wel mee. Ik had gedacht dat ik misschien nog wat meer stress zou hebben. Je komt toch ineens tussen twee meiden die mega hecht zijn en dit al zes jaar doen. Maar die samenwerking gaat misschien nog wel het makkelijkst van allemaal.”

Met veel plezier liet Julia een stukje van haar stad zien aan haar nieuwe vriendinnen.

Dat het zo goed gaat, maakt ook de burgemeester extra trots. “Tijdens het programma was ik al groot fan”, vertelde hij tijdens zijn toespraak. “En vanaf het begin van de finale wist ik zeker dat jij het ging worden.”

Ik zeg vaak ‘kneiter’, maar ik weet niet of dat nou typisch Brabants is.

Om zijn woorden nog wat kracht bij te zetten, had Petter dus ook nog een onderscheiding voor de nieuwe ster. “Super, want ik ben trots dat ik hier vandaan kom”, glundert Julia. Maar of ze Hanne en Marthe inmiddels ook wat Brabantse gebruiken heeft bijgebracht? “Valt mee. Wel veel Julia-taal, trouwens. Ik zeg vaak ‘kneiter’, maar ik weet niet of dat nou typisch Brabants is.”

Andersom pikt de blondine ook de nodige Vlaamse woorden op. “Ook in liedjes. Als ik dan ‘politie’ zing, krijg ik het meteen te horen: dat moet ‘poliesie’ zijn”, lacht ze. “Thuis merken ze het nu ook steeds vaker. ‘Begin jij nu hier ook al’, vragen ze dan.”

De andere meiden hebben me toen gewoon even lekker laten huilen.

De komende dagen zal Julia vaker in Bergen op Zoom zijn. “Kerstmis vier ik thuis. Even genieten en dan weer keihard aan de bak.” Al is het nog even de vraag of de geplande tour komend voorjaar volledig door kan gaan, nadat eerder deze maand al een aantal concerten in het Sportpaleis in Antwerpen werden afgelast.

“Toen hebben de andere meiden me gewoon even lekker laten huilen. Ik mocht daar echt wel even van balen. Máár, gelukkig weet je dat je als K3’tje altijd nog wel in keer in die zaal staat.”

Benieuwd naar het volledige interview? Luister dan vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur naar Spotlight op ZuidWest FM.

Burgemeester Petter was tijdens het tv-programma al fan van Julia.