Halsteren

Onderzoek: 46 procent ondernemers wil 380KV-station op De Spie

Stockfoto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

Bijna de helft van de ondernemers op de vier grote bedrijventerreinen in Bergen op Zoom wil De Spie als locatie voor het nieuwe 380KV-hoogspanningsstation. Dat blijkt uit een rondvraag van de bedrijvenverenigingen, onder de 175 aangesloten leden. De bedrijfsleden kregen van de besturen de vraag voorgelegd, of ze vóór De Spie zijn als dit aantoonbaar tot tijdswinst zou leiden. Daarvan zouden volgens de verenigingsbesturen 80 bedrijven voorstander zijn, waaronder grote industriële en logistieke ondernemingen.

Het gaat om Theoduroshaven/Noordland en Lage Meren/Meilust in Bergen op Zoom. In Halsteren zijn dat Oude Molen en het toekomstige bedrijventerrein De Schans. Bedrijventerrein De Schans is momenteel in oprichting, het gebied van zo’n 120 hectare biedt ruimte aan dertig tot veertig nieuwe bedrijven. Maar aansluiting op het net is voor nieuwe bedrijven nu niet mogelijk, aldus projectleider Cees Nuijten. “Daarom willen we dat de versterking van het hoogspanningsnet versneld doorgaat”, stelt hij.

Haast geboden

Ook de drie voorzitters van de overige bedrijvenverenigingen hebben de rotsvaste overtuiging dat een ontwikkeling op De Spie, dat al een industriebestemming heeft, een flinke tijdsbesparing oplevert ten opzichte van de voorkeurslocatie in de noordelijke Auvergnepolder. En haast is geboden, benadrukt Nuijten. Nu zit het hoogspanningsnet voor grootverbruikers volledig op slot.

Beeldvorming

Tijdens een beeldvormende bijeenkomst van de Bergse gemeenteraad, begin deze maand, sprak een ondernemer op het Noordland over een wachttijd van vijf tot tien jaar. De inmiddels bestelde zonnepanelen -een miljoeneninvestering- kan hij voorlopig niet gebruiken.

Dezelfde bijeenkomst hield ook Nuijten een pleidooi voor De Spie, maar om een geheel andere reden. Hij was woordvoerder van Thoolse bewoners en ondernemers, die vrezen voor overlast als het 380KV-station pal tegenover de stad Tholen komt te liggen.

Nieuw onderzoek

De Bergse gemeenteraad beslist donderdag over een voorstel van Samen0164, GBWP en V-BoZ om een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor De Spie. De Bergse en Halsterse bedrijfsverenigingen zijn groot voorstander van een onafhankelijk onderzoek, zo hebben ze de raadsleden per mail laten weten. Volgens de verenigingsbesturen duurt heet haalbaarheidsonderzoek ongeveer vier weken.

Niet haalbaar

Het college ontraadt een dergelijk onderzoek, omdat het juist extra tijd zou kosten en de uitkomst niet verandert: De Spie zou om tal van praktische redenen niet mogelijk zijn. Coalitiepartijen als VVD en Lokaal Realisme, die eveneens tegen een nieuw onderzoek zijn, vrezen dat het ministerie zal ingrijpen. “Dan hebben we als gemeente helemaal niets meer in te brengen”, aldus VVD-raadslid Jim Bernaards.