Langeweg

Onderzoek naar WOII-explosieven voor veilige bouw in Langeweg

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

In Langeweg wordt er de komende weken in de grond gespeurd naar mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Op het betreffende stuk grond komen namelijk huizen te staan. Daarom besloot de opdrachtgever het eerst te laten onderzoeken.

“Wij zorgen dat de opdrachtgever een schoon veld heeft dat vrijgegeven is van explosieven”, vertelt Jorian Venmans, senior Opsporing Ontplofbare Oorlogsresten (OOO) bij Van den Herik Sliedrecht. Er wordt door hem en zijn collega’s gezocht naar geschutmunitie zoals granaten van 20 tot 150 millimeter. Een spannende, en zeker niet ongevaarlijke klus. “We zijn nog geen gevaarlijke dingen tegengekomen, maar de kans is aanwezig.”

Om alles veilig af te kunnen graven, wordt er gewerkt met laagjes van 30 centimeter. Deze laagjes worden uitgegraven door kraanmachinist Hans Wolsheimer. Daarna meet OOO-deskundige Michael Six met een metaaldetector of er explosieven of andere ijzerstukken uit de grond gehaald moeten worden. “We hebben al scherven, hulsen, een stuk van een ontsteker en een lege granaat gevonden. De kans is groot dat er meer ligt”, vertelt Venmans.

Stiekem hopen

De senior OOO hoopt stiekem wel wat te vinden. “Het is toch ons werk. Maar als we niks vinden dan is het ook goed, dan hebben we het in ieder geval veilig uitgevoerd.” En als het team toch een explosief vindt? “Dan kijken we eerst hoe we het veilig kunnen verplaatsen. Lukt dat niet, dan laten we het liggen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt dan langs om het te laten ontploffen.”

Naar verwachting zijn Venmans en zijn team nog zo’n twee weken bezig met het onderzoeken van het terrein.