Roosendaal

Ontslag voor 322 werknemers bouwbedrijf ASK Romein door faillissement

De vestiging van ASK Romein in Roosendaal (foto: Omroep Brabant).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het faillissement van de Nederlandse onderdelen van het bouwbedrijf ASK Romein uit Roosendaal, betekent ontslag voor 322 werknemers. Dat is te lezen op de website van een van de curatoren. Zij onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een doorstart of overname van de failliete activiteiten.

De werknemers die hun baan verliezen krijgen tot maximaal zes weken hun loon uitbetaald door uitkeringsinstantie UWV, meldt het ANP. Eerder deze week werd al bekend gemaakt dat een deel van ASK Romein failliet is. De buitenlandse afdelingen horen hier niet bij.

Curatoren zijn momenteel dus bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor een doorstart en/of overname, of het voortzetten van al lopende opdrachten. Wat de oorzaak is van het faillissement, is nog niet bekend. Dat wordt momenteel nog onderzocht.

Grote verliezen

In het jaarverslag van 2021 schreef het bouwbedrijf al dat sommige projecten uit dreigden te lopen in miljoenenverliezen. Het verlies op de bouw van een Deens datacenter zou 22,8 miljoen euro bedragen. Dat kwam onder andere door tegenvallers tijdens de coronapandemie.

In datzelfde verslag is te lezen dat het bedrijf in twee juridische procedures verwikkeld was over sterk oplopende kosten rond de bouw van datacenters. De claims van de ondernemingen liepen op tot ruim dertig miljoen euro. Volgens het bestuur van ASK Romein liepen de projecten zoveel vertraging op door onenigheid tussen de opdrachtgever en hoofdaanemer.

Jumbo

ASK Romein werkte aan verschillende projecten op het gebied van onder andere staal- en bruggenbouw. Maar bijvoorbeeld ook aan een nieuw distributiecentrum voor supermarktketen Jumbo. Volgens Jumbo hebben de problemen geen gevolgen voor de bevoorrading van de winkels.

Lees ook: Bouwbedrijf ASK Romein failliet, honderden banen op het spel