Roosendaal

Ontwerpbestemmingsplan Groot Mariadal ligt klaar voor inzage en bezwaren

Afbeelding: © wUrck architectuur stedenbouw landschap

Bianca van Vugt

De aanleg van Groot Mariadal in Roosendaal komt weer een stap dichterbij. Het ontwerpbestemmingsplan is klaar en ligt vanaf maandag 12 april ter inzage in het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen daarna zes weken lang op het plan reageren en bezwaar maken als ze het ergens niet mee eens zijn. Het hart van Roosendaal gaat flink veranderen door Groot Mariadal. Het moet een groen, aantrekkelijk gebied worden rondom het oude klooster Mariadal en de monumentale kloostertuinen.

“Een prachtig, duurzaam en voorheen verborgen gebied.” Zo beschrijft de gemeente Roosendaal het gebied Groot Mariadal. Het moet de schakel worden tussen de binnenstad en het station. De grote bouwplannen moeten Roosendaal een groene en meer open uitstraling geven. Met verbouwingen van beeldbepalende gebouwen als klooster Mariadal en de omliggende scholen. En met nieuwbouw zoals het HUIS van Roosendaal en duurzame woningen. “Een aantrekkelijke doorgang van het station naar het centrum, waar iedereen trots op kan zijn,” aldus wethouder Toine Theunis.

Al gesprekken gevoerd met omwonenden

De wethouder legt het ontwerpbestemmingsplan met vertrouwen ter inzage. “We hebben ruim de tijd genomen om de inspraak op het voorontwerp bestemmingsplan zorgvuldig te verwerken,” legt Theunis uit. “Met buren uit de omliggende straten en belanghebbende partijen zijn gesprekken gevoerd om inspraak te verduidelijken en mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken. Daarnaast zijn de benodigde onderzoeken uitgevoerd of geactualiseerd. Nu is het tijd voor een volgende processtap, de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.”

Theunis beseft dat de Roosendaalse binnenstad de komende jaren veel zal merken van de werkzaamheden voor Groot Mariadal. Het heeft invloed op het verkeer, op parkeren, op drukte en op het uitzicht. Maar de gemeente denkt dat het resultaat er ook naar zal zijn. “Een belangrijke functie binnen Groot Mariadal is weggelegd voor het rijksmonumentale klooster, met haar tuinen en geschiedenis. Het klooster geeft extra betekenis aan Groot Mariadal en het behoud van dit bijzondere complex is dan ook iets dat iedereen in de samenwerking motiveert,” zo laat de gemeente weten. “Kortom, met de nieuwe ontwikkelingen die worden toegevoegd, komen oud en nieuw samen in een gebied waar het goed vertoeven is.”

Plan is te bekijken op stadskantoor en online

Als je het ontwerpbestemmingsplan wilt bekijken, dan kan dat op de website ruimtelijkeplannen.nl. Als je liever de papieren plannen ziet, dan kan dat bij de gemeente. Want het ontwerpbestemmingsplan ligt ook in het tijdelijke stadskantoor in Klooster Mariadal. Je moet hiervoor wel eerst een afspraak maken. Dat kan via de website van de gemeente roosendaal.nl/grootmariadal. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 12 april ter inzage en blijft zes weken liggen. Als je bezwaar wilt maken tegen delen van het plan, dan moet dat ook binnen die zes weken.

Lees ook: Gemeente en wUrck presenteren plan Groot Mariadal