Bergen op Zoom

Ook Bergen op Zoom wil een Kinderburgemeester

Ook Bergen op Zoom wil, in navolging van andere gemeenten, de functie van Kinderburgemeester invoeren.

Han Verbeem Han Verbeem

Ook de gemeente Bergen op Zoom wil, in navolging van andere gemeenten in de regio, een Kinderburgemeester. Een meerderheid van de Bergse raad is akkoord gegaan met een voorstel van de PvdA. Het college krijgt de opdracht om de invoering van het Kinderburgemeesterschap verder te onderzoeken.

Een Kinderburgemeester neemt geen bestuursbeslissingen maar staat de échte burgemeester bij, als er bijeenkomsten of gebeurtenissen zijn die de jeugd aangaan. Joey van Aken ziet vooral kansen om de jongeren extra te betrekken bij het gemeentebestuur. GroenLinks-voorman GroenLinks ziet daarbij een voorbeeldfunctie voor andere Bergse jongeren.

Jeugd vertegenwoordigen

“Ook de jongeren tot 15 jaar hebben het recht om vertegenwoordigd te worden”, vult Dominique Hopmans (VVD) aan. En ook Rian Govers (Loaal Realisme) onderschrijft te woorden van Van Aken: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” GBWP wordt er zelfs enthousiast van. “Wat een leuk idee”, zegt Paul Schut. “In 87 Nederlandse gemeenten wordt het al uitgevoerd. Dan moet het ook hier toch mogelijk zijn?” De fracties van VVD en LR hebben de PvdA-motie dan ook mede-ingediend.

Jeugdraad

Van Lijst Linssen kwam echter een geheel ander geluid. “Dit is niet echt nodig. Wat krijgen we straks nog meer? Een nachtburgemeester?” Volgens Ton Linssen kan de raad zich beter richten op bestaande jeugdinitiatieven zoals de Jeugdraad. Ook Carinne Elion-Valter (D66) vindt een versterking van de Jeugdraad een beter idee.

Burgemeeser Frank Petter kan het voorstel van harte omarmen, ook al kost een Kinderburgemeester de gemeente wel extra geld. Dit najaar legt hij de bevindingen van het onderzoek voor aan de raad.