West-Brabant

Op deze plekken wordt de doorkomst van de Roparun gevierd

Roparun team Doelbewust

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tijdens het Pinksterweekend vindt de Roparun weer plaats: een sponsorloop waarbij de opbrengst gaat naar mensen die lijden aan kanker. Honderden teams leggen zowel lopend als rijdend meer dan 500 kilometer af in estafettevorm. Er is een Franse route en een Nederlandse route. In dit artikel lees je waar de deelnemers voorbijkomen in onze regio, en hoe ze daar ontvangen worden.

Alle doorkomsten in onze regio zijn onderdeel van de Franse Route. De Nederlandse route komt niet door West-Brabant.

Bergen op Zoom

Voor het eerst sinds een aantal jaren is het centrum van Bergen op Zoom weer een doorkomstlocatie. Dat gebeurt op de Burgemeester Stulemeijerlaan, waar een aantal enthousiaste inwoners het initiatief hebben genomen om een feestelijke doorkomst te organiseren. De eerste lopers worden daar op Tweede Pinksterdag (20 mei) verwacht, rond 04.00 uur. Rond 10.00 uur zullen de laatste deelnemers passeren.

Aan het begin van de straat staat de herdenkingsmuur van Roeli van Dorst. Daar kunnen deelnemers stoppen om vrienden, familie en bekenden te herdenken. In de buurt van de fontein worden de deelnemers verwelkomd door de organisatie, en toegesproken door Frits Leenders. Ook is er muziek. “We houden natuurlijk rekening met het vroege tijdstip”, aldus de organisatie. “En heel de buurt zal feestelijk versierd worden met vlaggen, ballonnen en een spandoek.” De nieuwe organisatie hoopt dat deze doorkomst een bescheiden begin is van een ‘hopelijk groter feest in de toekomst’.

Ossendrecht

Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht verwacht dat de meeste teams tussen 2.30 uur en 6.00 uur door Ossendrecht zullen komen. Zoals ieder jaar ontvangt het dorp de deelnemers feestelijk. Het thema dat het comité dit jaar aanhoudt is Hart voor Roparun. “Want na 26 jaar doorkomsten organiseren mogen we toch wel zeggen dat wij een hart voor de Roparun hebben”, aldus de organisatie.

Het programma begint eigenlijk op zondag al in Ossendrecht. ‘s Ochtends is de opbouw voor de doorkomst, en als ‘s avonds de brug weer is opgebouwd mogen de kinderen hun doorzettingsvermogen laten zien tijdens de sponsorloop. Het geld dat daarvoor wordt opgehaald gaat naar Stichting Emoties. De organisatie van de doorkomst roept ook iedereen op om ‘s nachts naar de deelnemers te komen kijken. “Als wij enkel in de nacht naar buiten hoeven te komen om hen aan te moedigen, dan is dat een kleine moeite. We maken er een onvergetelijke doorkomst van!”

Etten-Leur

In Etten-Leur is er een doorkomst in het Oderkerkpark. Horecagelegenheid De Kapel in het Park is speciaal die avond en nacht geopend. Er is muziek en toeschouwers kunnen vanaf het terras de deelnemers van de Roparun toejuichen. Ook is er een spreker die de deelnemers zal omroepen. Het hele park zal sfeervol aangekleed worden.

Roosendaal

Naar verwachting komen de teams van de Roparun rond 23.00 uur aan in de gemeente Roosendaal. De hardlopers komen via de Rucphensebaan, en gaan dan door Wouwse Plantage richting de gemeente Woensdrecht. In Roosendaal worden de deelnemers verwelkomd op de Markt door burgemeester Han van Midden. Het podium staat vlakbij het Oude Raadhuis, in de Raadhuisstraat. Deze straat zal ook helemaal verlicht zijn.

De gemeente roept op om langs te komen bij de doorkomst op de Markt, maar ook door straten, voortuinen en gevels te versieren. De route binnen de gemeente Roosendaal vind je hier. Er doen twee Roosendaalse teams mee: team Doelbewust en team Thorrunners.

Sprundel

Vuur, muziek en lichtgevende effecten. Ook in Sprundel wordt dit jaar weer flink uitgepakt. Daar worden op zondagavond 19 mei de eerste deelnemers verwacht, rond 23.45 uur. Ze pakken uit voor álle deelnemers. “Maar toch wel het meeste voor het Sprundelse team SV Sprundel”, vertelt doorkomst-organisator Jac van Trijp. “Daarom bestaan bij ons de meeste versieringen en verlichtingen uit rood en zwart.” Dat zijn de kleuren van de voetbalclub en dus ook het roparunteam.

De deelnemers komen binnen bij bouwbedrijf Nouws. Daar hangt een groot spandoek aan een verreiker. Wanneer ze hun weg vervolgen door het dorp komen ze de manden van een luchtballon tegen, die echt vuur spuwen. “Tijdens de doorkomst in Sprundel is het donker, dus wij kunnen veel met licht spelen”, vervolgt Jac. Ook staan er kaarsen langs de weg, en hebben hopelijk veel inwoners hun voorgevels en tuinen versierd. “Bij café de Coop hebben we nog een verrassing.” Ook passeren de deelnemers de Sprundelse versie van de Arc de Triomphe, en het college van burgemeester en wethouder is aanwezig om iedereen een hart onder de riem te steken. Naast dat alles biedt de directeur nog een cheque aan een organisatie aan. “Wie dat is, houden we nog even geheim”, aldus Jac.

Steenbergen

Ook in Steenbergen is er een doorkomst. Dat gebeurt in de Van Gaverenlaan. Stichting Doorkomst Steenbergen roept alle Steenbergenaren op om de teams te komen aanmoedigen. De eerste teams worden verwacht rond 5.00 uur, en rond 10.30 uur zullen de laatste deelnemers Steenbergen weer verlaten.

Tijdens de doorkomst is er een dj, treedt het muziekduo Mario & Flip op en is er koffie. De Steenbergse teams die dit jaar meedoen zijn de Stone Mountain Runners en Roparunteam Door Dik & Dun Steenbergen.

Willemstad

Naar verwachting passeren de meeste teams tussen 6.30 uur en 13.30 uur Willemstad. Daar start het programma dan ook om 6.30 uur, met een ontbijt op het terras van restaurant de Rosmolen. Om 7.00 uur opent ook het terras op de Parade.

De teams komen door de Koepelkerk heen, daar hebben ze de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Ook is er de hele dag live muziek in de stad en in de tent. Toeschouwers kunnen ook deelnemen aan een wandeltocht van ongeveer vijftien kilometer, die grotendeels langs de route van de Roparun gaat.