Bergen op Zoom

Op Kerstavond branden 2400 lichtjes op 2400 oorlogsgraven

Foto: Dick Vermaas

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is voor velen een vast onderdeel van de kerstdagen: het plaatsen van een lichtje op een oorlogsgraf in Bergen op Zoom. In een paar jaar tijd is het herdenkingsmoment uitgegroeid tot een drukbezocht evenement. “Het stukje bezinning is voor veel mensen belangrijk”

“Vrijheid is uniek”, begint Lichtjes op Bergen op Zoom-voorzitter Joris Völker. “Er gebeurt zoveel in de wereld, en het komt steeds dichterbij.” En dat realiseren steeds meer mensen zich, meent Völker. Dat blijkt uit het groot – en groeiend – aantal bezoekers dat op de dag van Kerstavond een bezoekje brengt aan de oorlogsgraven langs de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom.

Programma

Om 16.00 uur verzamelt iedereen die betrokken is zich op de locaties. “Scholieren, ouders, de burgemeester, veteranen. Iedereen die zich betrokken voelt is aanwezig.” Het programma begint met een welkomstwoord van de voorzitter. Daarna worden de lichtjes uitgedeeld en kunnen de mensen ze wegzetten. 2400 lichtjes voor 2400 graven.

Aan iedere aanwezige veteraan wordt een scholier gekoppeld. “Want zo geef je het verhaal door.” En volgend jaar wordt het extra groot aangepakt. “Omdat het dan tachtig jaar geleden is dat Nederland is bevrijd.” Vanaf dan gaat de stichting samen met Stichting Bevrijding Brabantse Wal. “Dat is ook wel nodig omdat het evenement zo groot wordt.”

Erkenning voor iedereen

Het gaat tijdens de herdenking niet alleen om de soldaten die daar begraven liggen. “Het gaat om álle mensen die strijden voor onze vrijheid. We willen ze hiermee een stukje erkenning geven.” Aan die erkenning geven veel mensen gehoor. “Er komen honderden mensen op het evenement af. En de twee kerstdagen daarna komen er de hele dag door nóg meer mensen.” De lichtjes blijven staan tot 27 december.

Dat het evenement zó groot zou worden had Völker nooit gedacht. “Ik doe dit samen met Jean Jacques van Gils en Gerard Worm bedacht. Samen met een bestuur en 150 vrijwilligers organiseren we het evenement. En dat aantal vrijwilligers blijft groeien. Het is denk ik het stukje bezinning wat het bijzonder maakt voor de mensen.”

‘Oudere generatie herdenkt, jongere geeft het door’

“Op het moment dat de lichtjes weggezet worden is iedereen gelijk. Zo laat de burgemeester bijvoorbeeld haar ambtsketting thuis. We maken geen onderscheid. Dit is een moment van stilstaan, daarin is iedereen hetzelfde.” Dat dit gebeurt is belangrijk, meent Völker. “De oudere generatie herdenkt, de jongere generatie moet de verhalen doorvertellen en het levendig houden. Deze verhalen mogen gewoon nooit vergeten worden.”