Bergen op Zoom

Open dag brandweerkazerne: ‘We willen mensen laten zien hoe mooi het vak is’

Sita Kengen Sita Kengen

Op zaterdag 29 juni is het open dag op de brandweerkazerne in Bergen op Zoom. De kazerne bestaat dit jaar tien jaar. Tijdens de open dag zijn er veel verschillende activiteiten te doen. Zo worden er demonstraties gegeven, zijn er rondleidingen door het hele gebouw en zijn buiten alle auto’s te bekijken.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat de brandweerkazerne in Bergen op Zoom werd geopend. “Destijds is er ook een grote open dag geweest. Nu tien jaar later willen we dat nog een keer doen”, vertelt Rob Hermans, hij is brandweerman in Bergen op Zoom. Tijdens een rondleiding vertelt hij alles over de kazerne en zijn werk als brandweerman.

Brandweerman

“Het mooiste aan mijn vak is dat je niet weet wat er gaat gebeuren, je weet nooit wat je dagelijks te wachten staat.” Hermans is zowel beroepsbrandweerman als vrijwilliger. “Dat betekent dat als ik om 8 uur ‘s ochtends dienst heb, ik de volgende dag om 8 uur pas klaar ben. Daarna ben ik 48 uur vrij, maar in die 48 uur kan ik wel opgeroepen worden als er meer man nodig is.” Als hij geen brand hoeft te blussen, is Hermans bezig in de ademluchtwerkplaats, ook is hij gevaarlijkestoffen-instructeur.

Het is toch wel een fantastisch vak

Open dag

“Op de open dag willen wij graag laten zien wat de brandweer inhoudt en wat wij allemaal doen. Denk hierbij aan welke gereedschappen wij gebruiken en welke taken wij allemaal uitvoeren. We willen de mensen laten zien hoe mooi het brandweervak is”, vertelt Hermans. Hij hoopt dat de bezoekers na het bezoeken van de open dag een goede indruk van de brandweer krijgen. Ook hoopt hij mensen te kunnen motiveren om bij de brandweer te komen. “Het is toch wel een fantastisch vak. Ik hoop dat mensen zo meer respect krijgen voor wat wij doen en begrijpen waarom wij op een bepaalde manier te werk gaan.”

Demonstraties

Tijdens de open dag worden verschillende demonstraties gegeven. Zoals het knippen en spreiden van auto’s en het redden van mensen hieruit. Ook wordt er een demonstratie over brand gegeven, kunnen mensen ervaren hoe het is om door rook te lopen en hoe het is om te blussen. Alle auto’s worden opgesteld en bezoekers kunnen dan zien wat er allemaal in zo’n wagen zit en hoe dat allemaal werkt. Ook komt er misschien een drone team langs. Als laatste wordt er een rondleiding door de kazerne gegeven. Hierbij zijn alle werkplaatsen beneden opengesteld en kunnen mensen in de slaapkamers, de kantine, de woonkamer, de sportruimte en nog veel meer ruimtes kijken.

De open dag is voor zowel jong als oud

Op zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 is de open dag te bezoeken. “De open dag is bedoeld voor iedereen, zowel jong als oud. Voor de kinderen proberen we een leuke speurtocht uit te zetten, maar ook voor de oudere mensen is er veel te zien”, zegt Hermans.