Bergen op Zoom

Open Monumentendag weer op volle kracht: ‘Iedereen moet van die gebouwen kunnen genieten’

De Gevangenpoort is de stiekeme favoriet van organisator Tom van Eekelen.

Sven de Laet Sven de Laet

De Open Monumentendagen komen er weer aan. En net als de voorgaande jaren, zullen ook in Bergen op Zoom op 11 en 12 september een hoop bijzondere gebouwen de deuren openen voor inwoners die eens een kijkje willen nemen. “Het is belangrijk dat iedereen van de gebouwen kan genieten.”

Het zijn de bekende namen die in het programma voorkomen. Denk aan de Gevangenpoort, het Stadshuis en de Synagoge, maar ook het Ravelijn en Fort de Roovere. Stichting Stadsgidsen heeft op die – en meer – locaties vrijwilligers staan, die bezoekers van achtergrondinformatie kunnen voorzien. Wie zich wil laten verrassen met meerdere locaties, kan aansluiten bij een stadswandeling.

Organisator Tom van Eekelen is blij dat er na de flink uitgedunde versie van vorig jaar nu weer een hoop door kan gaan. “Dit soort dagen zijn heel belangrijk. Die monumenten staan in ons geheugen gegrift. Maar om ze in stand te houden, moeten we vaak diep in de buidel tasten. Dan is het van groot belang dat iedereen daarvan mee kan genieten.”

De Gevangenpoort. Zodra je naar binnen loopt op die scheve traptreden, voel je hoe bijzonder dat is.

Van Eekelen weet al wel waar hij zelf het meest naar uitkijkt. “De Gevangenpoort. Het is het oudste monument, maar alles is nog origineel. Zodra je naar binnen loopt op die scheve traptreden, voel je hoe bijzonder dat is.”

Maar het is slechts een van de hoogtepunten, als je het aan de organisator vraagt. “Denk aan de Engelsestraat. Daar wordt het een feestje op zich. Het is ingericht als een stukje Mont Martre, inclusief schilders en wat lekkere muziek. Je hoeft dus niet eens de gebouwen in, het gaat ook heel erg om de stadsgezichten van Bergen op Zoom.”