Putte

Openbaar plantsoen in Putte wordt fruitpluktuin

Foto: archief Zuidwest

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Putte is een stuk openbaar groen omgetoverd tot fruitpluktuin. Het plantsoen is beplant met bessenstruiken en fruitbomen. Maandag was de officiële opening.

Het initiatief voor de fruitpluktuin in Putte komt van Ton Langenberg. Tijdens een lezing van Zorg om Zorg hoorde hij dat inwoners van steden en dorpen waar eetbare planten groeien, gemiddeld 10 jaar langer leven. “Zou het niet leuk zijn Putte eetbaar te maken. Dus toen is meteen de term ontstaan ‘Eetbaar Putte’,”vertelt Langenberg.

Meer fruitpluktuinen

Langenberg nam contact op met de gemeente de Woensdrecht en stelde daar de vraag: “Of het geen idee was om de stukjes openbaar groen aan te planten met allerlei eetbare dingen.” De gemeente zag het wel zitten. De eerste fruitpluktuin is een proef en is aangelegd op de hoek van de Breestraat met de Jan Matstraat. Als het een succes blijkt te zijn, kunnen er meer fruitpluktuinen worden aangelegd in Putte en op andere plekken in de gemeente Woensdrecht.

Gratis genieten en meeëten

Volgens Langenberg is het ook een mooie manier om inwoners van Putte te betrekken bij het openbaar groen. “De mensen die het leuk vinden om een beetje te tuinieren, in plaats van in een volkstuintje in een openbaar tuintje, een beetje meehelpen met het onderhoud, die mogen er gratis van genieten en van meeëten.”

Fruitpluktuinen kunnen ook educatief gebruikt worden, als lesstof. En dat lijkt Langenberg wel wat. Hij is dan ook plannen aan het maken om ook bij ontmoetingshuis De Bunt aan de slag te gaan. Daar zou dan een grote pluktuin aangelegd kunnen worden.