Bergen op Zoom

Vernieuwd TechLAB van Curio moet techniek weer hip maken

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Woensdag was de officiële opening van het TechLAB van Curio in Bergen op Zoom. Leerlingen van basisschool De Aanloop en middelbare school ’t Rijks waren de eerste leerlingen die er gebruik van maakten.

Van buitenaf valt er niets nieuws te zien aan de Curioschool. Van binnen zit het op dat moment in het nieuwe TechLAB vol met kinderen van basisschool De Aanloop. Ze hebben keuze tussen twee workshops die ze kunnen volgen; Het programmeren van een robotje of het maken van een eigen shirt. De kinderen kiezen massaal voor het tweede, op één jongen na.

Raf (12) heeft met zijn klas de afgelopen maanden meegedaan aan de Lego League (een internationaal roboticaprogramma, red.) en was teleurgesteld dat hij niet, net als zijn klasgenoten, kon gaan programmeren. Nu is hij blij dat hij dat wél heeft kunnen doen. “Ik vind het zelf heel leuk want nu hoef je niet naar school en dan kan je ook wat nieuws leren”, vertelt de 12-jarige. Raf weet al wat hij later wil worden en dat sluit goed aan bij wat hij op dat moment aan het doen is. “Ik wil programmeur worden.”

Tijd voor uitbreiding

Het is volgens Curio hard nodig dat er meer aandacht besteed wordt aan de techniek. “Er is op de scholen minder techniekaanbod en er is in het werkveld een tekort aan technici. We weten dat techniek een ondergeschoven kindje is”, vertelt Jerry van Schilt, docent en projectleider techniek bij Curio. De school heeft drie jaar geleden al een klein lab gecreëerd om daar techniek te promoten, maar ze vonden het nu tijd voor uitbreiding. “Vorig jaar hebben we gezien dat die ruimte te klein was en dat we een grotere nodig hadden. Daar is deze ruimte het resultaat van”, zegt Van Schilt trots.

Kinderen hebben vanuit zichzelf bewondering voor de techniek

Ook Jeannine van Meel, juffrouw van de basisschoolklas, vindt het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met techniek. “Ik zie dat techniekonderwijs moeizaam op gang komt. Wij zijn als basisschool al goed bezig om het in gang te zetten”, vertelt de leerkracht. Van Meel ziet dat zij daar ook een belangrijke rol in heeft. “Je ziet toch dat de kinderen vanuit zichzelf bewondering hebben voor de techniek, maar dan nooit die stap kunnen zetten. Ik denk dat je als leerkracht de kinderen moet motiveren om er kennis mee te maken.”

De projectleider verwacht dit jaar ruim 400 kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs langs komen voor workshops in het Techlab. Scholen kunnen zich aanmelden als ze ook met een klas op ene vrijdagochtend langs willen komen.

Lees ook: Robotland laat kinderen vlak over de grens kennismaken met techniek