Bergen op Zoom

Opnieuw avondklok Bergse Heide: ‘In het donker heeft hier niemand iets te zoeken’

Met het gebiedsverbod wil de gemeente overlast zoals fikkie stoken tegengaan. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De bossen bij de Bergse Heide zijn deze zomer verboden gebied tussen zonsondergang en zonsopgang. Wie in het donker van de openbare weg afgaat, riskeert een fikse boete. Dat meldt wethouder Letty Demmers. De maatregel is ingesteld om ongewenste activiteiten, die het daglicht niet kunnen verdragen, tegen te gaan. Vorig jaar heeft de gemeente bij wijze van proef ook een verbodspaling ingesteld tijdens de zomermaanden. Dat leverde volgens Demmers goede resultaten op. De zomerklok geldt van 1 juni tot en met 31 oktober. Het Bergse college overweegt het verbod uit te breiden voor het hele kalenderjaar.

De afgelopen jaren is de populariteit van dit gebied enorm gegroeid, en dat leidt ook tot overlast, legt Demmers uit. Zo is het gebied populair bij drugshandelaars en wordt er ‘s nachts fikkie gestookt door chillende jongeren. “In de kurkdroge zomers is het risico van bosbranden levensgroot”, zegt ze. Door de algemene verordening (APV) aan te passen, hebben politie en handhavers de mogelijkheid om in te grijpen. Overigens is de gemeente niet van plan extra handhavers in te zetten. “We vertrouwen er op dat de inwoners zich netjes aan de regels houden”, aldus Demmers. Langs het gebied komen ook borden te staan die passanten wijzen op het betredingsverbod tijdens de nachtelijke uren.

Geen nadeel voor toerisme

Demmers verwacht niet dat het gebiedsverbod schadelijk is voor recreatie en toerisme. “De openbare weg blijft ook ‘s nachts gewoon toegankelijk en ook de horeca is bereikbaar.” En in het donker zijn er geen hondenuitlaters of recreanten in de bossen. “Zeg nu zelf, in het donker heeft niemand hier iets te zoeken”, benadrukt de wethouder. De maatregel is genomen in samenwerking met de gebiedseigenaren en grondgebruikers, mensen die kunnen aantonen dat ze om dringende reden in de bossen moeten zijn -zoals terreinbeheerders- worden niet gehinderd.