Bergen op Zoom

Opnieuw negatief zwemadvies Binnenschelde, status van zwemwater in gevaar

Het strandje aan de Binnenschelde

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op de website van de provincie Noord-Brabant is een bericht gepubliceerd over de zwemwaterkwaliteit in van de Brabantse wateren. Voor het vierde jaar op rij krijgt de Binnenschelde een negatief zwemadvies. Daarmee verliest de plas officieel de zwemwaterstatus.

De omgevingsdienst heeft een overzicht en een toelichting opgesteld, gepubliceerd door de provincie, waarin staat dat de Binnenschelde opnieuw in de klasse ‘slecht’ is ingedeeld. Daarom is voor het vierde achtereenvolgende zwemseizoen een negatief zwemadvies uitgebracht. Dat heeft nogal wat gevolgen want automatisch vervalt daarmee officieel de status van zwemwater.

Laatste poging

De gemeente is al enige tijd in gesprek met onder meer de provincie om de Binnenschelde die zwemwaterstatus te laten behouden. Er zijn al maatregelen getroffen om onder meer te zorgen dat de poepbacterie wordt teruggedrongen. Er kan dus nog een uitzondering overwogen worden voor het vervallen van de status maar dan zal er snel verbetering moeten komen. Als de Binnenschelde eenmaal officieel niet meer erkend is als zwemwater, wordt het een stuk lastiger om die toekenning weer te krijgen. Daar zouden waarschijnlijk jaren overheen gaan.

Lees ook: Moet zwemplezier Binnenschelde wijken voor gemotoriseerd varen?