Hoogerheide

Oppositie Woensdrecht wil inwoners ontzien: ‘geen lokale lastenstijging in 2023’

Han Verbeem Han Verbeem

De Woensdrechtse oppositiepartijen AKT, VVD en PvdA willen de aangekondigde lokale lastenstijging van ruim 8,5 procent voor het komende jaar terugdraaien. Tijdens de vaststelling van de gemeentelijke begroting voor 2023, aanstaande donderdag, dienen de drie partijen daarom een wijzigingsvoorstel in: ozb en rioolrecht moeten gelijk blijven.

Het college wil de stijgende kosten en de hoge inflatie gedeeltelijk doorberekenen aan de inwoners. Volgens wethouder Van Agtmaal zou Woensdrecht daarmee de inwoners al voor een belangrijk deel tegemoet komen, door niet het werkelijke inflatieniveau van 17 procent als uitgangspunt te nemen maar ‘slechts’ de helft van dit percentage te hanteren. Maar voor AKT-voorman John Mathijssen is deze lastenverhoging nog steeds erg fors, ook al gaat het ‘maar’ om gemiddeld 40 tot 50  euro per huishouden.

Geen rode cijfers

Met deze begrotingsaanpassing zal de gemeentebegroting niet in de rode cijfers schieten, benadrukt Mathijssen. “Met het eenmalig niet toepassen van de inflatiecorrectie voor de ozb en rioolheffingstarieven blijft het structurele begrotingssaldo voor 2023 en het meerjarenperspectief tot 2026 sluitend.”

Spaarpotje

Met de extra tegemoetkoming zal Woensdrecht wel minder geld kunnen storten in de algemene reserve. “Zoals iedereen thuis probeert een spaarpotje te vullen voor tijden waarin het financieel wat lastiger wordt of voor onvoorziene uitgaven, zo ook heeft de gemeente Woensdrecht een spaarpot”, legt de AKT-voorman uit. “Met het verwachte resultaat van dit jaar meegerekend, is er de afgelopen twee jaar voor totaal 3 miljoen euro in die spaarpot gestopt.” Het verder aanvullen van deze spaarpot ten koste van de inwoners vinden AKT, VVD en PvdA in deze tijd niet verantwoord. “Dat mogen we niet van de burgers vragen”, aldus raadslid John Mathijssen.

Lees ook: Woensdrecht schrijft zwarte cijfers voor 2023 met miljoen in de plus: ‘Vlag kan uit’