Bergen op Zoom

Oproep Linssen aan Bergse politici: lever kwart van je verdiensten in

Politiek voorman Ton Linssen van Lijst Linssen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Geen goed woord heeft Ton Linssen over voor het nieuwe Bergse college en het opgestelde focusakkoord. Hij vindt de voorgestelde maatregelen om de gemeente uit het slop te halen veel te slap en zegt dat ook raadsleden en het college de hand in eigen boezem moeten steken, ze zijn immers mede verantwoordelijk. Wat de fractievoorzitter betreft leveren ze allemaal een kwart in van hun vergoedingen en salaris. Hij overweegt een raadsvoorstel in te dienen.

Over het opgestelde focusakkoord, dat als basis moet dienen voor het beleid van het nieuwe stadsbestuur, is Lijst Linssen kort: Veel te slap! “Er moet echt veel meer gebeuren”, aldus de voorman. Hij heeft het daarbij over stevige maatregelen bij onder meer het Cultuurbedrijf, poppodium en de zwembaden. “Natuurlijk gaan we het Markiezenhof niet van de hand doen maar of je daar een duurbetaald museum in moet houden..?” En het geldt tevens voor theater De Maagd, Gebouw-T en de zwembaden Melanen en De Schelp: “Privatiseren die hap! Of voor voorzieningen met een regiofunctie ook die gemeenten mee laten betalen.” Alleen muziekonderwijs en sport moeten ontzien worden; “Dat is voor de jeugd belangrijk.”

Geen vertrouwen

Volgens Linssen draaien de bestuurders van de gemeente nog steeds om de hete brij heen. Ook de ‘ingevlogen’ nieuwe wethouders vindt ie niks. Er waren veel betere kandidaten, stelt hij. “Helemaal los van politieke kleur. Ik heb zelf, als rechte bal nota bene, twee lokale PVDA’ers voorgesteld.”

Daarnaast pakt hij er de plannen om de ambtelijke organisatie aan te pakken er nog even bij. Volgens de voormalige wethouder zijn er sinds 2015 alleen maar mensen bij gekomen, zo’n veertig medewerkers maar liefst. Het heeft de organisatie alleen maar logger en bureaucratischer gemaakt. “Er is geen enkele ruimte voor creativiteit en slim werken. Dat wordt dus ook hierna voorlopig niks.”

Bestuurders moeten inleveren

Wat voor rol Lijst Linssen voor zichzelf de komende tijd in gedachten heeft? “We gaan twee jaar lang de vinger op alle zere plekken leggen. Waarschijnlijk als enige want de andere partijen zijn monddood gemaakt. Daar doen wij niet aan mee. En wat mij betreft leveren zowel raadsleden als het college ook een kwart in van hun inkomsten. Dán laat je zien het te menen. Ik ben benieuwd wie er dan nog aan wil blijven…” De politicus overweegt er een serieus raadsvoorstel van te maken.