Roosendaal

Opruimen van gedumpt afval kost Roosendaal gemiddeld 200 euro per keer

Gedumpt afval en volle vuilniszakken in plantsoen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het opruimen van illegaal gedumpt afval kost de gemeente Roosendaal gemiddeld zo’n 200 euro per keer. Het precieze bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid rotzooi en hoeveel mensen er nodig zijn om het op te ruimen. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de Roosendaalse Lijst.

De Roosendaalse Lijst is niet onder de indruk van de boetes voor afvaldumping. Zo’n bekeuring begint bij zo’n 100 euro en kan oplopen tot zo’n 400 euro. Dat is los van de opruimkosten, die ook op een dader verhaald kunnen worden. Maar aan de boetes kan de gemeente Roosendaal niets veranderen. “De hoogte van de boete is wettelijk bepaald. De gemeente kan op geen enkele wijze dit bedrag beïnvloeden,” antwoorden burgemeester en wethouders.

Weinig veelplegers onder afvaldumpers

Volgens de Roosendaalse Lijst kan een indringend gesprek misschien beter werken dan een boete. Burgemeester en wethouders zijn het daar mee eens. “Wij zijn inderdaad van mening dat een persoonlijk gesprek altijd meer impact maakt.” En dat gebeurt ook al. Want als je betrapt wordt op een overtreding, mag je altijd uitleggen waarom je iets hebt gedaan. “Men dient immers altijd de verdachte in de gelegenheid te stellen om in alle vrijheid een verklaring af te leggen omtrent de overtreding,” leggen burgemeester en wethouders uit.

In 2019 en 2020 zijn er in de gemeente Roosendaal in totaal 81 daders opgespoord en bekeurd voor het dumpen van afval. De Roosendaalse Lijst sprak over een “hardleerse groep overtreders”. Maar die ervaring heeft de gemeente helemaal niet. Die komt weinig veelplegers tegen onder de afvaldumpers. “Of sprake is van een hardleerse groep overtreders kunnen wij niet bevestigen. Het gebeurt zelden dat wij recidive tegenkomen,” aldus burgemeester en wethouders.

Lees ook: Roosendaalse Lijst wil dat gemeente afvaldumpers aanspreekt op hun gedrag