Ossendrecht

Optocht Ostrecht: “Da klinkt as meziek in oos woore”

foto: Gijs van Iwaarden

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Op de laatste dag van de carnaval werd ook in Ossendrecht alles uit de kast getrokken. Er reden 25 deelnemers mee in de optocht van het dorp dat tijdens carnaval Ostrecht heet.

Onder de deelnemers waren veel Belgen, die met trots hun wagens laten zien. Zo ook CV Denoek, die al ruim 30 jaar deelneemt aan de optocht in Ossendrecht. Als thema hebben ze ‘Denoek oep Spaanse twoone’. Één van de meelopende jongens is al bezig met het aantrekken van zijn ossenpak, terwijl zijn mede-carnavalsvierders hun flamenco jurken aantrekken. Ook de jongens. De pakken zijn overigens niet gemaakt door de jongen zelf. “Dat hebben de carnavalsmama’s gedaan”, vult zijn vader aan. Even verderop staat de wagen van de Boys Zonder Naam, die als thema ‘Hoe klinkt de meziek in de ruimte?’ hebben.  Jos Joossen maakt een uur voordat de optocht vertrekt nog broodjes shoarma klaar voor de leden van de bouwclub.

Geld en snoep

De optocht is even later in volle gang. De straat vult zich met zowel carnavalswagens, als met vrolijke gezichten. Vrijwilligers van de carnavalsverenigingen zamelen geld in voor hun vereniging. Ze worden afgewisseld door de jongens van Boys Zonder Naam die ufo snoepjes uitdelen aan de kinderen.

Uitkateren

Plezier is niet het enige dat er bij mensen in zit. Voor velen geldt het ook dat ze de afgelopen dagen genoeg bier gedronken hebben. De komende dagen geldt niet de vraag óf, maar hoelang ze men gaat uitrusten. “Waarschijnlijk heel de dag”, antwoord een carnavalganger in een pak van Peaky Blinders. Na de Prinsewagen komen direct de eerste veegwagens tevoorschijn die ervoor zorgen dat de Ostrechtse straten weer helemaal schoon worden.