Roosendaal

Opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend met een lach en een traan

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Sinds afgelopen najaar worden Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Roosendaal opgevangen in een gebouw aan het Mill Hillplein. Nu de 230 mensen gewend zijn aan de tijdelijke opvanglocatie kon dinsdag de officiële opening plaatsvinden.

Met een grote schaar met daarop Oekraïense versiering knipte wethouder René van Ginderen dinsdagmiddag een geel-blauw lint door. Daarmee werd de nieuwe opvanglocatie officieel geopend. Lekkere hapjes, ballonnen en een dansvoorstelling maakten het tot een feestelijke dag.

Ondanks de feeststemming had de wethouder er een dubbel gevoel bij. “Ik sta hier een beetje met een lach en een traan”, zegt hij. “We hebben tuurlijk een mooie locatie met prachtige voorzieningen, maar tegelijkertijd weten we ook heel goed weet dat de oorlog in Oekraïne voorlopig nog niet voorbij is.”

Uitbreiden

Op dit moment verblijven er 230 Oekraïense mensen voor onbepaalde tijd in het nieuwe onderkomen. “Dat aantal varieert. Er vertrekken mensen en  gezinnen en er komen anderzijds weer mensen bij. Het aantal schommelt zo’n beetje tussen de tweehonderdtwintig en tweehonderdveertig en wij kunnen maximaal uitbreiden tot tweehonderdzestig.”

Gastvrij

Buurtbewoners die bij de opening waren, konden dinsdag ook een kijkje komen nemen achter de voordeuren van de vluchtelingen. Eén van de gastvrije gezinnen is dat van de 36-jarige Natallia Tkachovska. Zij verblijft met haar twee zoons in een kamer die niet veel groter is dan de gemiddelde woonkamer. “Wij wonen hier met zijn drieën, zegt Roman Tkachovskyi (18). “Maar er zijn ook mensen die met z’n vijven in een soortgelijke kamer wonen”, zegt hij in het Engels.

Dankbaar

Veel ruimte en privacy heeft het gezin dus niet, aangezien ze met z’n drieën in één kamer slapen. Ondanks dat, zijn ze erg dankbaar voor de opvang in Nederland.” We vinden het hier fijn omdat het hier in ieder geval beter is dan in Oekraïne. We waarderen de hulp van de medewerkers en vrijwilligers enorm”, zegt hij.