Bergen op Zoom

Organisatie Cultuur Carrousel teleurgesteld: ‘Waarom wij niet en PopMonument wel?’

Publiek zit op het gemak te luisteren naar muziek bij een eerdere editie van Cultuur Carrousel.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Verbazing maar ook zeker teleurstelling, dat zijn de gevoelens die overheersen bij de organisatie van het Bergse evenement Cultuur Carrousel. Het mag niet doorgaan, want corona. En dat voelt oneerlijk voor de organisatoren, omdat het qua opzet vergelijkbare PopMonument wel groen licht kreeg.

Het moest de zevende keer worden dat de Lions Bergen op Zoom hun cultuurevenement organiseerden. Doelstelling is om theater, muziek en andere podiumcultuur uit de gemeente en omgeving in de spotlights te zetten. Voor een zeer vriendelijke entreeprijs van enkele euro’s. Maar de gemeente heeft de vergunning niet afgegeven, legt een teleurgestelde voorzitter Ad Rooms uit.

Vergelijkbare opzet

Het voelt niet goed, geeft Ad toe. De opzet van Cultuur Carrousel is grotendeels vergelijkbaar met die van een PopMonument. Mensen komen kijken, zittend en gecontroleerd, met toegangsbewijzen en coronacheck aan de deur. Je weet dus hoeveel publiek je binnen kunt laten en de veiligheid is overal gegarandeerd. Maar gebaseerd op advies van de Veiligheidsregio geeft de gemeente geen vergunning af.

De belangrijkste reden voor het negatieve advies zou zijn dat het vooralsnog niet is toegestaan om in horeca optredens te laten plaatsvinden. Voorzitter Rooms blijft het raar en vooral jammer vinden. Een aantal locaties van PopMonument hebben net zo goed horeca, zoals Gebouw-T, De Maagd en het Vestzaktheater. Die laatste locatie zou ‘zijn’ cultuurfestival ook gebruiken, tezamen met Den Enghel, de Stadskelder en het Provoosthuis. Waarschijnlijk is het vanwege die laatste twee dat er een streep door ging, de overige optredens waren buiten gepland.

Coronaproof was niet voldoende

De organisatie was grotendeels al rond, geheel coronaproof. Maar de vergunning bleef uit. Wachten tot na 20 september mogelijk weer meer is toegestaan, bleek al snel geen haalbare kaart. In iets meer dan een week krijg je zoiets niet meer van de grond. Dus moest voor de tweede keer op rij de handdoek in de ring. “Heel erg jammer”, vindt Rooms. “We haalden in de jaren ervoor al zo’n 60.000 euro op voor het goede doel. En alle optredens, óók de amateurgezelschappen, kregen een vergoeding.” Hij moet het toch even kwijt: “In tegenstelling tot bij Prins Bernard.” De voorzitter vindt het zuur om bij sportprogramma’s die volle en juichende tribunes te zien, een pijn die veel organisatoren en artiesten voelen.

Niet eerlijk

Even is intern overlegd om tegen de beslissing in verweer te gaan maar daar is vanaf gezien. Het zou waarschijnlijk nergens toe leiden. Maar het voelt niet eerlijk: “Ik denk dat PopMonument toch een beetje bevoorrecht is, zij krijgen ook nog subsidie en wij niet.” Rooms is wel blij dat veel sponsors al lieten weten volgend jaar weer aan te haken.

Eén belangrijk onderdeel van de 2021 editie is wel doorgegaan. Er is een loterij opgezet ten bate van de Rick Jonckheere Foundation en daar kan iedereen gewoon aan meedoen. Je leest er meer over op de website van de foundation. Voor loten mogen mensen ook een mail sturen aan Ad Rooms.

De gemeente was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie. Mogelijk wordt dit artikel nog aangevuld.