Ossendrecht

Ossendrecht houdt Digitale Plechtige Zitting en Bucketlist-zoektocht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Carnavalsstichting d’Ossekoppe viert het Ossendrechts carnaval dit jaar met online evenementen en een bijzondere foto-speurtocht. De traditionele Ostrechtse Plechtige Zitting verandert in de Digitale Plechtige Zitting. Hierdoor kan iedereen via Facebook of YouTube de vertrouwde grappen en sketches gewoon volgen. Voor gezinnen is er De Ostrechtse Bucketlist-zoektocht, waarbij je in het dorp kunt speuren naar foto’s. En je kunt ook meedoen aan een online carnavalsmodeshow.

Door: Bianca van Vugt

In Ossendrecht zal iedereen het weten wanneer carnaval 2021 begint. Carnavalsstichting d’Ossekoppe gaat namelijk rondrijden met een geluidswagen om de officiële start van het feest in te luiden. Dat gebeurt op zaterdagmiddag, 13 februari, de dag dat Prins Zjim I de macht overneemt in Ostrecht en de gemeentesleutel overhandigd krijgt.

Lachen met de Digitale Plechtige Zitting

Op zaterdagavond kun je aanschuiven bij de Digitale Plechtige Zitting. “Vanuit je eigen woonkamer de traditionele en onvervalst echte Ostrechtse Plechtige Zitting met grappen, grollen, zang, sketches zoals u gewend bent,” belooft d’Ossekoppe. “Zorg dat je op tijd klaar zit voor je tv of laptop.” De Digitale Plechtige Zitting is te volgen via de Facebookpagina of het YouTube-kanaal van de stichting. De uitzending begint om 20.11 uur.

Bucketlist-zoektocht voor gezinnen

Alle Osse, Koeie en Kalfkus kunnen vanaf zondag 14 februari meedoen aan een fotozoektocht: de Ostrechtse Bucketlist-zoektocht. Je kunt de tocht een week lang lopen, op een moment dat jou het beste uitkomt. De zoektocht is 3,5 kilometer lang en geschikt voor het hele gezin. Bij alle foto’s die je kunt vinden, hoort een letter waar je een woord mee kunt maken. Als je het formulier inlevert, maak je kans op een prijs.

Neem ook je smartphone, want dan kun je onderweg nog wat leren. Op sommige locaties kun je namelijk een QR-code scannen. Je krijgt dan extra informatie en weetjes over het carnavalsverleden van de plek waar je staat en wat korte opdrachten. Het deelnameformulier voor de Ostrechtse Bucketlist-zoektocht kun je hier downloaden, of via de Facebookpagina van d’Ossekoppe. Je kunt het formulier ook ophalen bij de winkels die de carnavalsschildjes verkopen: Ron Tak, COOP en Zoete Rijk.

Dos je uit voor de verkleedwedstrijd

Carnavalsstichting d’Ossekoppe hoopt dat zo veel mogelijk mensen zich verkleden tijdens carnaval, ook al kun je niet gaan dweilen. Je kunt bijvoorbeeld je carnavalskleren aantrekken als je de zoektocht doet. Maar je kunt ook meedoen aan een verkleedwedstrijd. “Maak een leuke carnavaleske foto of video en verstuur die vervolgens naar ons via onze Facebookpagina Carnavalsstichting d’Ossekoppe Ostrecht of ons e-mailadres [email protected],” roept de stichting op. Prins Zjim I en Nar Luukske kiezen uit alle inzendingen de winnaars. En op maandag 15 februari kun je op de Facebookpagina een overzicht zien van de uitgedoste Osse, Koeie en Kalfkus.

Ook de afsluiting van carnaval gebeurt in Ossendrecht online. Je kunt het verbranden van de Os en het teruggeven van de gemeentesleutel volgen via Facebook of YouTube. Dat is op dinsdag 16 februari om 21.11 uur. Dan is het de hoogste tijd voor het afscheidslied van Ostrecht: Moeder ooze n’os is dood.