Ossendrecht

Ossendrechtse woning krijgt eerste gemeentelijk monumentenschildje in Woensdrecht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Maandag schroefde wethouder Jeffrey van Agtmaal het eerste monumentenschildje op een woning in Ossendrecht die de status van gemeentelijk monument gekregen heeft. “Dit pand verdient het om doorgegeven te worden aan volgende generaties.”

In de deuropening van het huis aan de Dorpstraat in Ossendrecht staan bewoners Anne-Marie Visser en Kees Daleboudt. Vol vertrouwen zien zij toe hoe de wethouder een gat in de gevel boort om het monumentenschildje op te hangen.

Het zit ‘m vaak in verborgen elementen

Het stel is trots dat hun woning uit 1900 als eerste woonhuis een monumentenschildje krijgt van de gemeente Woensdrecht. “We zien het als een erkenning van de erfgoedwaarde van het pand”, zegt Visser. “Het zit ‘m vaak in verborgen elementen die je aan de buitenkant niet ziet.” Naast een imposante klassieke voorgevel heeft het pand ook een authentieke binnenkant waarin veel ouds bewaard is gebleven.

De feestelijke overhandiging heeft alles te maken met het nieuwe erfgoedbeleid waar de gemeente Woensdrecht mee bezig is, zegt de wethouder. “De bedoeling is dat er in de toekomst meerdere gemeentelijke monumenten aangewezen gaan worden. We vinden het belangrijk dat de karakteristieke eigenschappen ook in de toekomst gegarandeerd zijn.”

Eer zijn in de gemeente veel meer huizen die dit verdienen

Het plaatje wat vandaag wordt opgehangen is de derde en beslist niet de laatste. “We hebben twintig schildjes besteld bij de eerste bestelling dus we gaan ervan uit dat er de komende jaren meer panden volgen”, zegt Van Agtmaal. Eerder kregen de Volksabdij en de Kerktoren in Ossendrecht een monumentenschildje.

Anne-Marie en Kees zijn erg tevreden met de ontwikkeling. “Dit pand verdient het om doorgegeven te worden aan volgende generaties. We hopen dat meer mensen ons voorbeeld zullen volgen. Want er zijn in de gemeente veel meer huizen die dit verdienen.”