Bergen op Zoom

Oud-minister Ed Nijpels inspireert jeugd tijdens College on Tour

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ed Nijpels, oud-minister en voorzitter van het Klimaatberaad, wist vrijdag jonge studenten te inspireren om niet alleen te denken, maar vooral ook te doen. Dat deed hij in Bergen op Zoom tijdens College on Tour, een evenement van ProefMei.

College on Tour ging over het klimaat. Er was vooral aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor agrarische bedrijven en het telen van voedsel. Zo lieten Avans Hogeschool en luchtvaartopleiding Aviolanda zien hoe drones kunnen worden gebruikt om de landbouw te verbeteren. Ook presenteerde studenten hun duurzame ideeën aan het publiek.

Tot slot was er natuurlijk het hoofdcollege van voorzitter Nijpels van het Klimaatberaad. Het Klimaatberaad is een groep van deskundigen uit het bedrijfsleven en van de overheid die samen het nationaal klimaatakkoord moeten bedenken.

Balans tussen studenten, ondernemers en bestuurders

De combinatie van studenten en mensen uit het veld is belangrijk voor de organisatie van College on Tour, legt Dennis van Tilborg uit. Studenten komen op de voorgrond om te tonen wat hen bezig houdt en om te inspireren. “Je ziet nu dus zeg maar dat we wel een soort balans zoeken. We willen ook juist vooraanstaande ondernemers of bestuurders aan het woord laten. En Ed Nijpels blijft voor mij iemand die, toen al en nu nog altijd, jong heel goed weet te verbinden aan de agenda en aan de toekomst. En dat heeft zich vandaag zeker weer bewezen.”

Volgens Van Tilborg bestaat het succes van College on Tour niet alleen uit het evenement zelf. Het gaat vooral ook om de contacten die je legt tijdens de lunch en het borreluurtje achteraf. “We zien de studenten nog met elkaar praten. Dat is op zich al goed, maar eigenlijk moeten we nog meer met elkaar praten. Iedereen is nog lekker aanwezig. We hebben net zitten luisteren en nu hebben we het er met elkaar over. En dat is nou precies de bedoeling met een event als College on Tour.”

Stadlander wint Groene Pluim

Tijdens het College on Tour is ook de Groene Pluim uitgereikt. De Groene Pluim is een prijs voor ondernemers of bedrijven die duurzaam werken, goed zijn voor hun personeel en die acties ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. De winnaar is deze keer woningcorporatie Stadlander. Tot groot plezier natuurlijk van Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander.

Dat de woningcorporatie de Groene Pluim nu al kreeg, was een verrassing. “Ik dacht dat we nog wel een paar jaar nog in de wachtkamer zouden zitten. Voor ons gevoel zijn we eigenlijk pas net begonnen. En da’s niet helemaal waar, want we zijn een aantal jaren geleden begonnen om de markt uit te dagen,” aldus Van der Steen. Stadlander probeert de duurzame manier van werken ook te delen met de bedrijven en partners waarmee ze samenwerken.

“Vooral doen”

Van der Steen heeft ook nog wat opgepikt van het college van Nijpels: dat hij vooral moet ‘doen’. “De Klimaattafel gaat natuurlijk over landelijk, gaat nationaal. Onze kunst is, denk ik, om het tot lokaal en regionaal terug te brengen, op dat niveau. Zodat het aansluit bij de beleving van onze huurders. En we zijn natuurlijk een lokaal verankerde organisatie in die 5 gemeenten. Dus volgens mij is het onze kunst om die landelijke doelstellingen te vertalen naar lokale initiatieven. En ja, vooral dus doen. Het devies is vooral doen.”