Roosendaal

Oud-wethouder Kees Verstraten schenkt opbrengst boek aan Bravis Oncologie Centrum

V.l.n.r. oud-wethouder Kees Verstraten, Bravis bestuursvoorzitter Bianka Mennema, Kees' schoonzus Annemiek Vroon (foto: Bravis ziekenhuis)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Oud-wethouder Kees Verstraten uit Roosendaal heeft de opbrengst van zijn boek cadeau gedaan aan het Bravis ziekenhuis. Kees was pas twee maanden wethouder, toen hij zijn functie moest neerleggen vanwege ziekte. Hij is zijn reisverhalen op gaan schrijven en maakte het boek “Une belle histoire”. Het boek bracht 10.750 euro op. Dat geld schenkt hij aan het Bravis Oncologie Centrum.

Kees Verstraten was pas een paar weken wethouder, toen hij er op 1 juli vorig jaar al weer mee ophield. Heel plotseling, om gezondheidsredenen. Terwijl hij vol enthousiasme was begonnen. De gemeente Roosendaal liet destijds weten dat Kees zich in die paar weken ontpopte als een evenwichtige, loyale en zeer toegankelijke wethouder. Hij beet zich meteen vast in de dossiers die hij de komende jaren aan zou pakken.

Zuur dat ik een maand later aan de andere kant van het ziekenhuis op de oncologische afdeling lag

Maar de dossiers en het werk vielen weg, toen Kees door ziekte moest stoppen als wethouder. Stilzitten was geen optie, dus hij ging schrijven. En vijf maanden later lag daar het reisboek “Une belle histoire”. Er zijn duizend exemplaren gedrukt en die zijn bijna allemaal uitverkocht. Dat leverde 10.750 euro op. En vrijdag heeft Kees dat bedrag persoonlijk overhandigd aan het Bravis Oncologie Centrum.

In juni 2022 zat Kees in het Bravis ziekenhuis als wethouder. Om te praten over de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal. “De intentie was om nog jaren met elkaar over dit onderwerp te praten,” vertelt hij op de website van Bravis. “Het was dan ook zuur dat ik een maand later aan de andere kant van het ziekenhuis op de oncologische afdeling lag.” Toch kwam het boek er juist ook door die bezoeken aan het ziekenhuis.

Leuke verhalen over de omgeving om mee te nemen op vakantie

Het idee voor “Une belle histoire” ontstond namelijk op de terugreis van Bravis. “Met mijn schoonzus Annemiek Vroon raakte ik aan de praat over de vakanties die we graag maken naar Frankrijk, Spanje en Italië,” vertelt hij verder. “Ik heb daar hele verhalen van in mijn hoofd. Annemiek stelde voor om ze op te schrijven. Zij zou als marketeer de rest regelen.”

Kees begon al snel na de diagnose te schrijven: op 20 juli. En op 10 november was het boek af. “Une belle histoire bestaat uit leuke verhalen over de omgeving om mee te nemen op vakantie,” beschrijft hij het reisboek. Bianka Mennema, voorzitter van het bestuur van Bravis, noemt het bewonderenswaardig dat Kees een boek kon schrijven, terwijl zijn hele wereld op z’n kop stond. “De opbrengst zit bij jullie allemaal heel diep vanbinnen,” zei ze bij de overhandiging van de cheque. “Wij geven de opbrengst van het boek door aan heel veel mensen die ons ziekenhuis bezoeken.”

Kanker raakt heel je leven

De opbrengst van 10.750 euro gaat naar het Bravis Oncologie Centrum. En zorgmanager Mariët Raatgever weet al wat ze er mee wil doen. “Kanker raakt heel je leven. De ziekte heeft invloed op alle vlakken,” legt ze uit. “Dit bedrag willen we besteden aan aanvullende zorg die gericht is op een stukje ontspanning van de patiënten. Denk bijvoorbeeld aan voet- en handmassages. Maar zo zijn er tal van mogelijkheden.”

Lees ook: Roosendaalse wethouder Kees Verstraten legt functie neer