Ossendrecht

Oude gemeentehuis Ossendrecht wordt gemeentelijk monument

Het oude gemeentehuis van Ossendrecht in vroeger tijden. (Foto: Werkgroep 't Ostrechts Gemeentehuis) (

Han Verbeem Han Verbeem

Het Woensdrechtse college van B&W heeft besloten om het voormalige gemeentehuis en latere Rabo-pand van Ossendrecht tot gemeentelijk monument te verklaren. Daarmee loopt het college vooruit op het advies van de plaatselijke Monumentencommissie. Maar, zo benadrukt wethouder Jeffrey van Agtmaal: de monumentale waarde van het gebouw is zó overduidelijk, dat nu al de status is toegekend.

Door: Han Verbeem

Het voormalige gemeentehuis van Ossendrecht uit 1939 is een beeldbepalend gebouw in het dorp. Desondanks kwam het gebouw niet voor op een lijst van beschermd monumenaal erfgoed. Dat gaat nu veranderen, aldus Van Agtmaal. De Monumentencommissie buigt zich momenteel over de monumentenwaardetoekenning en doet dat aan de hand van een puntentelling, volgens een wettelijk vastgestelde normering. “De vraag is nu, of de monumentenstatus alleen de buitenkant betreft of dat ook delen van het oude interieur beschermd dienen te worden”, merkt de lokale bewindsman op. Overigens kan de eigenaar, vastgoedbedrijf De Nijs-Soffers, nog bezwaar aantekenen tegen de toegekende status.

Appartementen

Eind vorig jaar heeft een aantal betrokken inwoners van Ossendrecht zich verenigd in een werkgroep ter bescherming van het ‘ouwe gemeentehuis van Ostrecht’, nadat de pandeigenaar een vergunning had aangevraagd voor nieuwbouw. Daarbij is een online petitie opgestart tegen mogelijke sloopplannen. Vervolgens is kort vóór de jaarwisseling de monumentenstatus aangevraagd. Inderdaad zijn er plannen voor appartementen, zo legde wethouder Hans de Waal uit tijdens de Opinieraadsvergadering. Maar deze komen op de plaats van een modern, niet-monumentaal kantoorgedeelte van het vroegere Rabo-kantoor. 

Verhalenbundel

Inmiddels is een tweede groep dorpsbewoners bezig met de samenselling van een verhalenbundel, waarin anekdotes van oudere (oud-)inwoners van Ossendrecht over het gemeentehuis worden opgenomen. Mensen kunnen hiervoor nog persoonlijke verhalen aanleveren. 

  • Heeft u ook zo’n mooie herinnering, ervaring of belevenis, die u graag met de inwoners van Ossendrecht wilt delen of met één van de leden van de werkgroep ‘verzamelen belevenissen rondom ‘t Ostrechts gemeentehuis’? Dan kunt u een foto of video met een verhaaltje of een ander leuk idee sturen naar [email protected].