Wernhout

Over minder dan een maand staat Suzie waarschijnlijk op straat met haar dansschool

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Nog minder dan een maand heeft Suzie de Jong om een nieuw onderkomen te vinden voor haar dansschool Triple-S Dance en haar sportschool. Op 31 december loopt het huurcontract af van het pand dat ze nu huurt, en deze wordt niet verlengd. Dit betekent dat Suzie en haar ruim tweehonderd leerlingen op straat komen te staan.

Via een ijzeren trap komen de leerlingen van Suzie naar boven. Zo’n twintig meisjes krijgen les van De Jong op de zolder van een café. Met muziek van zanger Flemming over de speakers hebben de kinderen het ontzettend naar hun zin tijdens de les. Maar dat houdt binnenkort misschien op. Na achttien jaar trouwe huur krijgt de eigenaresse te horen dat zij op zoek moet naar een andere locatie, omdat haar huurcontract niet wordt verlengd.

“Ik kreeg een jaar de tijd om hier uit te gaan en ik dacht: dit moet wel lukken. Maar als ik dan een pand aanvraag bij de gemeente zeggen ze steeds opnieuw nee nee”, vertelt de danslerares.

Zoektocht

Het afgelopen jaar is De Jong op zoek geweest naar een nieuw pand waar ze haar lessen kan geven. Echter iedere keer als zij iets gevonden heeft, wordt dit tegengehouden door de gemeente. “Het past niet in het bestemmingplan is dan wat de gemeente zegt”, legt De Jong uit.

De gemeente heeft op haar beurt de onderneemster een pand aangeboden, maar dit is volgens De Jong een té drukke locatie. “Ze willen liever dat ik op een meer maatschappelijkere plek zit zoals bijvoorbeeld de Molenstraat, maar qua volume van de muziek gaat dit dan weer niet”, vindt de lerares. De Jong vindt daar ook het vele verkeer een aandachtspunt. “De Molenstraat is een drukke straat. Ik vind dit een gevaarlijke straat voor de kinderen.” Ze wil daarom haar dansschool daar niet vestigen.

Het liefste wil De Jong een pand op het industrieterrein van Zundert. Dit omdat ze dan bijvoorbeeld geen rekening hoeft te houden met het volume van de muziek. “Ik denk écht dat dit een goede locatie is. Je valt hier niemand lastig. Maar de gemeente vindt het te gevaarlijk in verband met het vrachtverkeer, maar zo groot is dat vrachtverkeer niet in Zundert”, vindt De Jong.

Na dat er meer aandacht voor het onderwerp is gekomen gaat de gemeente in gesprek met de onderneemster. “Ik dacht: nu gaan ze meedenken over een oplossing, maar ze houden zich vast aan dat een bedrijventerrein geen geschikte locatie is voor een dansschool.”

Slapeloze nachten

Dat Suzie mogelijk over minder dan een maand op straat staat geeft haar heel veel stress. “Ik heb er echt slapeloze nachten van.” De onderneemster blijft wel strijdlustig. “Ik ga echt niet opgeven, dat kan gewoon niet.” Thuis heeft ze al plek vrij gemaakt, waar zij haar personaltraining kan gaan geven. Maar al haar lessen kan ze hier niet geven. “Het zijn wel 26 lessen, dat maakt het niet makkelijk.”

Ik kan nu niets aanbieden, dat is voor een ondernemer wel erg pijnlijk.

Nu het einde van het jaar nadert en de goede voornemens bij de mensen opspelen, wil De Jong reclame maken voor haar dans en sportlessen. “Dat is zonder locatie heel lastig. Ik kan nu niets aanbieden, dat is voor een ondernemer wel erg pijnlijk”, besluit De Jong.

Reactie gemeente Zundert

“We hebben in het afgelopen jaar verschillende keren met de ondernemer gesproken”, reageert een woordvoerder van de gemeente. “De gemeente heeft meegedacht over mogelijke locaties, zowel vaste als tijdelijke. En de ondernemer heeft wensen en zelf opties aangedragen.”

Voor ons als gemeente staat vast dat we graag in overleg blijven met deze ondernemer.

De locatie moet aan een aantal eisen voldoen. “Iedere optie is beoordeeld of deze geschikt is. Zo moet de vestiging van deze sport- en dansschool passen binnen een bestemmingsplan van een locatie, en kijken we naar zaken als verkeer en parkeergelegenheid. Er zijn inderdaad een aantal opties de revue gepasseerd die door de gemeente wel geschikt worden bevonden, zoals een locatie in de Molenstraat. Deze locatie past binnen het bestemmingsplan en de voorwaarden die we stellen als gemeente. Het is vervolgens aan de ondernemer om daar dan wel of niet in verder te gaan.”

“Voor ons als gemeente staat vast dat we graag in overleg blijven met deze ondernemer. Want ook voor ons is Triple-S Dance een begrip in de gemeente, waar veel inwoners met veel plezier dansen en genieten van de optredens. Daarom blijven we met elkaar in overleg”, aldus de woordvoerder.