Roosendaal

Over water, over land en over de grens in Roosendaal en Essen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een grens is een kans, geen belemmering. Met die insteek hebben het Tongerlohuys in Roosendaal en het Karrenmuseum in Essen de handen ineengeslagen. Samen hebben zij de duo-expositie ‘over land over water’ gecreëerd. Dit weekend is de opening en is er een speciale bus die heen en weer pendelt tussen de twee locaties, ook is er een speciale fietsroute.

De samenwerking is ontstaan door de vele recreatie die plaatsvindt in het beekdal, het gebied tussen Roosendaal en Essen. ‘’Het is een belangrijk gebied’’, vertelt Janine Verster van het Tongerlohuys. ‘’Eerst had je hier turfvaarten, later kwam er veel industrie langs de Vliet en de Stadsoevers ontwikkelt zich nu tot een recreatief woongebied.’’ Een reeks ontwikkelingen die ze vanuit het Tongerlohuys graag laten zien. De expositie ‘over water’ van het Tongerlohuys is gratis te bezoeken in de bibliotheek van Roosendaal. In  de bibliotheek zijn onder andere foto’s van Timo Reisiger te zien. De fotograaf heeft het proces van het bronsgieten van de waterspuwers die in de Stadsoevers te zien zijn gefotografeerd. De waterspuwers zijn gemaakt door bronsgieter Léon Vermunt.

Ambacht

In het Karrenmuseum ligt de focus op wagenmakerij. ‘’In deze nieuwe tentoonstelling krijg je achtergrondinformatie over de ambacht die met wagenmakerij te maken heeft’’, legt Karrenmuseum-directeur Pieter Verhoeven uit. ‘’Naast voertuigen zien we dus ook het werk dat daarbij komt kijken voor het onderhoud of reparatie.’’ Via een interactief scherm is te zien waar vroeger wagenmakers en metaalsmeden tussen Essen en Roosendaal zaten. ‘’Op die manier brengen we lokale verhalen en geschiedenis daadwerkelijk in beeld.’’

Fietsroute

De échte verbinding, buiten de gezamenlijke geschiedenis van Roosendaal en Essen, is de fietsroute die is gemaakt in het Beekdal. ‘’Samen met het VVV hebben we een fietsroute uitgestippeld’’, vertelt Verster. ‘’Tijdens die route komen fietsers een achttal infopunten tegen die informatie geven over dat specifieke stukje landschap.’’ Pieter Verhoeven ziet deze route als de grootste meerwaarde van de duo-expositie. ‘’De tentoonstellingen zijn dus niet alleen binnen de museumuren zichtbaar.’’

Openingsweekend

Vrijdag 1 april vindt de officiële opening van de expositie plaats. De burgemeesters van beide gemeentes zijn hierbij aanwezig. Tijdens het openingsweekend, op zaterdag 2 april en zondag 3 april, rijdt er een gratis pendelbus tussen de twee locaties. Op die manier is er nog meer verbinding en krijgen mensen de kans om beide exposities te bezoeken. De expositie loopt tot 28 augustus.

Het project is gerealiseerd door een samenwerking tussen gemeente Roosendaal en projectorganisatie Stadsoevers, gemeente Essen, CultuurCompaan en CultuurCluster Roosendaal, Heemkundekringen van Roosendaal, Nispen, Wouw en Essen, West-Brabants Archief, Vrienden van het Museum Tongerlohuys, VVV Toerisme Essen en VVV Roosendaal en Centrum voor Agrarische Geschiedenis Leuven.