Bergen op Zoom

Overschot aan tomaten in Bergen op Zoom: 13-duizend kilo ‘rode rakkers’ gratis af te halen

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Er ligt 13-duizend kilo aan ingevroren tomaten in een container op bedrijventerrein Noordland in Bergen op Zoom. De tomaten, die beroepsopleider Curio gedoneerd heeft gekregen, liggen opgeslagen in een container die zo snel mogelijk leeg moet. Daarom kan iedereen die de tomaten kan gebruiken op 30 maart langskomen om een lading mee te nemen.

De container is bijna niet te missen op het terrein aan de Conradweg in Bergen op Zoom. Als de deuren opengaan komt er een hoop koude lucht uit de container. Zo’n 13-duizend roodgekleurde tomaten liggen gekoeld opgeslagen in kisten. Stapels kisten van twaalf meter hoog staan zover je de container in kunt kijken opgestapeld.

Met pijn in ons hart gaan de tomaten weg.

Curio kreeg de tomaten vorig jaar van een kweker uit Steenbergen. “De tomaten waren over en de kweker wilde ze graag sponsoren aan Curio, zodat zij voor het goede doel soepen konden maken”, vertelt Jacky Masseurs van de Wereldkantine van Curio. Nu het kweekseizoen weer gaat beginnen moet de container leeg en moeten de kisten weer terug naar de kweker. “Dat betekent dat we noodgedwongen zijn om de tomaten weg te gooien. Dan geven we ze liever gratis weg.”

Het is zonde om zo’n prachtig product weg te gooien.

Iedereen die zin heeft kan komende donderdag gratis tomaten afhalen. “Ze zijn zeker nog geschikt voor een lekker tomatensoepje of een sausje”, vertelt George Stander. “Wie verlost ons van deze rode rakkers?”

De tomaten kunnen donderdagochtend tussen acht en tien afgehaald worden aan de Conradweg in Bergen op Zoom.