Roosendaal

PARELS-event op Jan Tinbergen College laat jongeren talenten ontdekken

Foto: PARELS

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Afgelopen dinsdag vond op het Jan Tinbergen College (JTC) in Roosendaal het PARELS-event plaats. PARELS heeft als doel jongeren te helpen om hun passies en talenten te ontdekken. “Soms hebben jongeren hun passie nog niet ontdekt, anderen weten nog niet goed wat ze precies willen. Wij helpen en ondersteunen ze daarbij”, vertelt PARELS teamlid Tamara Parren.

Ruim 350 HAVO-2 leerlingen van het JTC verzamelden dinsdag in de theaterzaal van de school. Hier werden zij toegesproken door Abal Tamata uit Bergen op Zoom Hij is oud-profvoetballer van onder andere PSV.

“Wij hebben hem uitgenodigd, omdat hij een grote inspiratiebron kan zijn. Hij kan heel goed voetballen en, als hij wilde, de top bereiken. Toch besloot hij dit niet te doen, omdat voetbal wel zijn passie is, maar hij niet gelukkig was in de topsport”, legt Parren uit. “Tamata laat zien dat je niet perse de beste moet zijn. Maar dat gelukkig zijn het belangrijkste is en je vooral je passie moet volgen.”

Samenwerken om talenten te ontdekken

PARELS helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar in het vinden naar hun passie en talent door te kijken wat jongeren leuk vinden. Als deze gevonden is, helpen ze hen ook te zoeken naar de volgende stap om die passie te kunnen blijven volgen. “Die passies en talenten kunnen van alles zijn”, vervolgt Parren.

“Zo wordt er veel met muziek gedaan. Wanneer iemand het leuk vindt om muziek te maken, gaan we kijken of we diegene kunnen laten samenwerken met iemand uit de muziekwereld. Ook hebben we eens iemand gehad die heel goed is in de game Minecraft. Wij hebben hem in contact gebracht met andere zeer goede minecraft-spelers.”

Kennis maken

Ook kan het jongeren helpen om vervelende gebeurtenissen te verwerken die ze hebben meegemaakt. “Zo hebben we iemand geholpen die herinneringen verwerkte in kunst. Ze heeft nu een expositie mogen doen, waardoor ook haar zelfvertrouwen een boost kreeg.” Tijdens het event konden jongeren kennis maken met andere PARELS. Naast Abel Tamata, waren er een aantal jongeren die het PARELS traject al volgden. Ook burgemeester Han van Midden was aanwezig.

Achttien aanmeldingen

PARELS hoopt met dit soort evenementen jongeren aan zich te binden. “Wanneer zij zich aanmelden via onze website, kunnen wij ze helpen met het ontdekken van hun talenten.” PARELS heeft sinds de middag op het JTC achttien nieuwe aanmeldingen binnen. “Hier zijn wij erg blij mee, we helpen jongeren graag bij het ontdekken en ontwikkelen van hun passies en talenten.”