Wouwse Plantage

Parochie Wouwse Plantage niet blij met motie over plein

Foto Streetview

Herbert Kats Herbert Kats

Typisch een geval van goed bedoeld, maar onnodig. Zo typeert Piet Backx van het parochiebestuur in Wouwse Plantage de alarmkreet van plaatsgenoot Stijn van Looveren (Roosendaalse Lijst). Die vreest dat het kerkplein niet langer gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Wethouder Arwen van Gestel noemt Van Looverens aangekondigde motie hierover ‘een beetje jammer’.

Voor de wethouder aanleiding om de raad een brief te sturen over de ontwikkelingen in de kern Wouwse Plantage. “Jammer dat hij me niet even heeft gebeld”, zegt Van Gestel over de motie die vooruitloopt op een mogelijke verkoop van kerk en voorplein.

Hij benadrukt dat het plein op het moment géén gemeentelijk eigendom is. Dat betekent dat de gemeente ook geen zeggenschap heeft. Daar komt nog bij dat aan bredere plannen voor herinrichting van het gebied nog wordt gewerkt, meldt hij.

Poging tot ‘punten scoren’

Het parochiebestuur is wel eigenaar, maar noemt het aankaarten van de kwestie een poging tot ‘punten scoren’. Het parochiebestuur is wel met het raadslid eens dat het kerkplein een dorpsfunctie heeft, maar stelt dat ook zelf al centraal tijdens overleg. “Wij zijn niet bang dat de gemeenschappelijke functie van het plein in gevaar komt. We gaan dit honderd procent met elkaar doen”, verzekert Backx van het parochiebestuur. “We gaan niks verkopen zonder overleg.”

Steun

Stijn van Looveren zegt desgevraagd dat hij zijn motie niet vooraf met wethouder en parochiebestuur heeft gesproken. Het raadslid meldt wel dat hij op steun van de PvdA rekent en dat ook een tweede partij in die richting denkt. Donderdag staat de zaak op de agenda van een inloopbijeenkomst van de raad, die dan 7 maart de zaak kan aftikken.

Van Looveren is helder over zijn drijfveer: “Ik wil gewoon zekerheid dat de openbare functie behouden blijft. De gemeente kan nader onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.” Aankopen zou ook een optie kunnen zijn, denkt hij. “De raad moet dan maar zeggen wat dat waard is.”

Afgestemd

Half december is de kwestie al besproken tijdens inloopbijeenkomsten voor de bewoners van Wouwse Plantage. Volgens de wethouder komt er een inrichtingsplan voor het bewuste gebied dat wordt afgestemd op het nog te maken ontwerp voor het voorplein van de kerk. Het gaat dan onder meer om de toegankelijkheid en het materiaalgebruik, meldt de wethouder.

Lees ook: Roosendaalse Lijst wil open plein in Wouwse Plantage