Bergen op Zoom

Particuliere investeerders leggen zonnepanelen op dak van Eventum

De Energie Coöperatie Bergen op Zon legt de komende weken het dak van het Eventum in Bergen op Zoom vol met zonnepanelen

Bianca van Vugt

De Energie Coöperatie Bergen op Zon legt het dak van het Eventum in Bergen op Zoom vol met zonnepanelen. Er is plek voor 800 panelen, maar in eerste instantie komen er ruim 300 te liggen. Het Eventum is een gebouw van de gemeente Bergen op Zoom waarin onder andere ZuidWest TV zit en onderwijsinstelling Curio. De gemeente stelt het dak beschikbaar om groene energie op te wekken. De zonnepanelen worden betaald door particuliere investeerders.

Samen zonnepanelen inkopen en de opgewekte groene stroom verkopen aan energieleveranciers. Het is een manier van investeren die steeds populairder wordt. In Bergen op Zoom krijgt het dak van het Eventum een serie zonnepanelen. Ze worden de komende weken geïnstalleerd. Als het goed is, kunnen ze dan vanaf juli stroom gaan leveren.

Het Eventum, waar ZuidWest TV in zit en onderwijsinstelling Curio, is een gebouw van de gemeente Bergen op Zoom. Maar die stelt het graag beschikbaar voor het opwekken van groene energie. Zolang de mensen in de buurt er maar van meeprofiteren. Dat is koren op de molen van de Energie Coöperatie Bergen op Zon, de ECB.

Meer rendement dan de verwachte vijf procent

De ECB legde eerder al 610 zonnepanelen op de Zonnecentrale Gemeentewerf. Die centrale wekt genoeg groene energie op voor 56 huishoudens. En het levert de investeerders meer geld op dan op een spaarrekening. “De gemeentewerf levert een beter resultaat op dan we hadden berekend,” vertelt Wim van den Bergh, voorzitter van de ECB. “De investeerders krijgen daar meer rendement dan de verwachte vijf procent. En dat verwachten we bij het Eventum ook.”

Investeerders komen altijd uit de buurt, want je kunt alleen meedoen als je in een bepaald postcodegebied woont. Zo zorgt de ECB er voor dat omwonenden delen in de winst. En dan niet alleen de winst voor het milieu, maar ook winst voor de portemonnee. De deelnemers worden lid van de energiecoöperatie en leggen geld in. Je koopt participaties en daar zijn er bij het Eventum 196 van in totaal. De meeste zijn verkocht, maar er zijn er nog 12 beschikbaar. “We hadden alles verkocht, maar er zijn altijd mensen die op het laatste moment toch afhaken,” legt Van den Bergh uit.

Omwonenden kunnen nog meedoen

Je kunt dus nog investeren in de Zonnecentrale Eventum. Maar alleen als je woont in de postcodegebieden 4612 t/m 4614, 4661 of 4664. De 12 participaties kosten in totaal 6.000 euro, maar je kunt er ook minder kopen. “De meeste mensen nemen er 4 of 6,” heeft Van den Bergh ervaren. “Al zijn er ook wel een paar die het maximum aantal van 20 hebben gekozen.” Als je meer informatie wilt over de Zonnecentrale Eventum of over andere projecten van de ECB, kijk dan op hun website. Of stuur een mail aan [email protected]