Putte

Parttime heroes gezocht voor brandweer Putte: ‘Soms te weinig man’

Maarten Elst Maarten Elst

Een aantal West-Brabantse brandweerkazernes is dringend op zoek naar zogeheten parttime heroes. Het gebeurt weleens dat de brandweer met onvoldoende mensen moet uitrukken tijdens acute noodsituaties. Speciaal daarvoor heeft de landelijke brandweer de campagne Parttime Heroes in het leven geroepen. In Putte kan postcommandant Bruno Schittecat de nodige extra vrijwilligers gebruiken.

Naast Putte zoekt de brandweer ook helpende handjes in onder meer Hoeven, Klundert, Standdaarbuiten, Moerdijk en Willemstad. “Een oproep begint al bij de mensen thuis”, omschrijft postcommondant Schittecat de situatie wanneer een oproep plaatsvindt. “De pager gaat af. Dan is het wel de bedoeling dat je zo snel mogelijk op de post komt. Op een veilige manier natuurlijk. Het liefst binnen de vier minuutjes op de post komen, hier de pakken aantrekken, ondertussen worden de functies al verdeeld. Instappen, aanrijden, dan ben je eigenlijk al bezig met de interventie. Je bespreekt het met elkaar totdat we ter plaatse zijn.”

Extra handjes meer dan welkom

De brandweerkazerne in Putte kan wel een aantal extra vrijwillige brandweerlieden gebruiken. “Zo kunnen we er voor zorgen dat we, als mensen de brandweer bellen, dat we dan effectief met genoeg mensen kunnen uitrukken. We hebben een klein team, maar om alles goed te laten verlopen, moeten we eigenlijk wel met zes man buitenrijden. Af en toe is dat moeilijk om met zes uit te rukken. Dan moeten mensen wachten op brandweerlieden van een andere brandweerpost en dat is veel te kostbare tijd”, duidt Schittecat.

Dat het brandweervak niet alleen voor mannen is, bewijst Joyce van Tilborgh. Via haar echtgenoot hoorde ze de verhalen over de (vrijwillige) brandweer wat haar inspireerde. “Hij is brandweerman in zowel Antwerpen als bij de post hier in Putte”, verduidelijkt Van Tilborgh. “De kriebels kwamen er om me toch aan te melden en te zien of het iets voor mij was. Dat was het uiteindelijk zeker, het bevalt me heel goed. Het is natuurlijk nog altijd wel een mannenbastion, maar ik ben hier met open armen ontvangen.”

Aanmelden

Niet alleen branden blussen, ook voor allerlei andere noodsituaties kunnen brandweerlieden worden opgeroepen. “Wij doen voornamelijk ook reanimaties, omdat de ziekenwagen vanuit Bergen op Zoom naar Putte een nogal lange aanrijdtijd heeft”, vervolgt Van Tilborg. “We doen ook aan preventie, katten uit bomen halen, het is zeer gevarieerd.”

Wie zich wil aanmelden bij één van de brandweerposten, kan naar de website van de brandweer gaan. Op de website vind je vrijwel direct een link naar de campagne Parttime Heroes. “Dat is een campagne die door de brandweer is gestart voor posten te ondersteunen die echt te weinig mensen hebben”, vult Schittecat aan. “Iedereen vanaf 18 jaar is welkom, wel wordt er een fitheidstest gedaan om het uithoudingsvermogen te checken. Je hoeft geen marathonloper te zijn, maar een minimum aan fitheid is wel handig.”