Huijbergen

Pascal voert actie tegen hardrijders in Huijbergen: ‘Wachten op ongelukken’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Overstekende kinderen, oudere mensen die slecht ter been zijn en slecht belichte wegen. Momenten waarbij dertig kilometer per uur rijden van belang is. Toch gebeurt dit in Huijbergen nauwelijks tot niet. Dat terwijl overal in het dorp staat aangegeven hoe hard er gereden mag worden. “Het is wachten tot er een echt ongeluk gebeurd”, aldus Huijbergenaar Pascal Brugman. Daarom startte hij een actie.

“Mensen, vaak ook dorpsbewoners, rijden vaak het dubbele van de toegestane snelheid”, legt hij uit. “Het lijkt alsof ze niet beseffen wat de gevaren zijn.”

Trajectcontrole

Pascal is begonnen met het uitdelen van hartvormige snelheidsstickers. Men kan deze op onder anderen hekken of containers plakken, om de situatie nog duidelijker te maken. “Helaas mag je niet zomaar overal iets opplakken en daarom hebben we een nieuwe stap gezet, namelijk het ophangen van spandoeken.“

Ook is er contact geweest met de politie. Toch kunnen zij geen trajectcontroles uitvoeren, omdat de vele bekeuringen van tafel worden geveegd.

Bloembakken en drempels

Woensdagavond sprak Pascal bij de opinieraad. “ Tot mijn ergernis lijkt het besef van het gevaar er bij de gemeente totaal niet te zijn.” Hij heeft het gevoel dat ze wachten tot er echt iets gebeurt en nu alles wegwuiven. “Wat ik ongepast vindt, is dat de gemeente wel weken aan voorbereidingen en geld stopt in de acht minuten durende passage van de Vuelta, maar niet kijkt naar de veiligheid van eigen burgers.”

“Waarom zien burgers het gevaar wel en de gemeente niet”, vraagt hij zich af. “De gemeente wil het probleem gewoon niet inzien, vegen het van tafel en houden zich liever bezig met financiële aspecten in hun voordeel.” Pascal is zichtbaar boos. “Hoe moeilijk is het om gewoon bloembakken, drempels en andere obstakels te plaatsen die hardrijders dwinger zachter te gaan?”

Noodkreten

Volgens de gemeente wordt er wel degelijk aandacht besteedt aan deze gedragskwestie, zoals het aanleggen van wegversmallingen. “Waarom komen er dan uit meerdere plaatsen in de gemeente Woensdrecht, zoals Ossendrecht en Putte, noodkreten over het te hard rijden”, vraagt VVD-burgerlid Petra Weijman zich af tijdens de opinieraad.

“Het spandoekeninitiatief steun ik, maar het probleem ligt in de gedragskwestie”, aldus wethouder Thierry de Heer. “We kunnen de dorpen zo gek indelen als we willen, maar omdat het om een gedragskwestie gaat ligt de verantwoording bij de burgers.” Volgens de wethouder worden er gewoon boetes uitgedeeld en zijn er wegversmallingen geplaatst.

“De gemeente heeft het alleen over gedragskwesties”, reageert Pascal. “We moeten nu ingrijpen. Er zijn al meerdere bijna-ongelukken met overstekende mensen gebeurd. De zebrapaden bij basisschool St. Marie zijn namelijk onoverzichtelijk en donker. Het is wachten tot er een echt ongeluk gebeurd. Dat wil je niet en daarom moet er nu actie ondernomen worden, om te zorgen dat het dorp veiliger wordt.”