Roosendaal

Pastoor geeft jubilerende IQ Aarmoei-nieke Roosendaalse kunst cadeau

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ze hebben allebei hun thuisbasis op de Kade in Roosendaal: de Paterskerk en IQ Aarmoei-nieke. Dit jaar viert de harmonie het 50-jarig bestaan. En dus bedacht pastoor Marc Lindeijer een origineel cadeau. Hij vroeg de Roosendaalse kunstenaars die een tentoonstelling hebben in zijn kerk, om speciaal voor IQ Aarmoei-nieke een kunstwerk te maken. Zaterdag hebben de leden van de harmonie voor de kunstenaars geposeerd.

De afgelopen weken hing de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk, bij de Roosendalers beter bekend als Paterskerk of Kadekerk, vol met de kunstwerken van Jos Antens en Ineke Stofmeel. Zij brengen in hun schilderijen en foto’s typisch Roosendaalse plekken in beeld. Dat inspireerde de pastoor, toen hij een cadeau zocht voor een typisch Roosendaalse club: IQ Aarmoei-nieke.

Thuis zijn op De Kaai, dat verbindt mensen

“De pastoor heeft ons gecontact en zei ‘omtrent jullie 50 jaar bestaan willen we jullie een cadeau aanbieden’. En dat is een tekening die gemaakt wordt door Jos Antens en een fotocollage van Ineke Stofmeel.” vertelt Eric van Arendonk, voorzitter van IQ Aarmoei-nieke. Hij is blij met het cadeau. En de leden kwamen zaterdag dan ook graag poseren  “Ja, de Paterskerk zit natuurlijk ook op de Kaai. Wij zitten op de Kaai. Dus da’s één en één is drie. Dus dan zijn we d’r!”

Door de kerk galmt ‘Niemand laat z’n eigen kind alleen’. Want als de mannen moeten poseren met hun instrumenten, worden die natuurlijk ook gebruikt. Met IQ Aarmoei-nieke is het al snel een feestje. Maar dat was ook meteen een prima manier om te poseren voor schilder Antens.

IQ Aarmoei-nieke kijkt uit naar eindresultaat

“Ik wil gewoon de groep als herkenbare groep met de bolhoed en witte sjaal er op zetten. En niet zozeer iedereen herkenbaar er op,” legt Antens uit. “Dat was mijn doel. Maar uiteindelijk ga je toch wel zitten proberen om degene die bij het instrument hoort er een beetje herkenbaar op te krijgen. Of ik daarin geslaagd ben, dan moeten ze zelf maar beoordelen,” lacht Antens.

Voorzitter Van Arendonk is in elk geval onder de indruk. “Die de tekening, hoe snel die gemaakt is en je herkent echt een aantal figuren van ons. Hij is nog niet af, maar dat ja dat dat snap ik heel goed. Dus we kijken echt uit naar het eindresultaat, maar dit belooft al heel veel.”

Rondrit was een dolle boel

Fotograaf Stofmeel ging met de mannen van de harmonie op stap. “Mij werd gevraagd om met IQ Aarmoei-nieke een ritje door Roosendaal te maken en dan wat foto’s te maken. En twee minuten voor vertrek hoorde ik dat ik ook reisleider mocht zijn, want die kerels zeiden ‘nou zeg jij maar waar we naartoe willen’,” lacht ze. “Maar het werd heel leuk. We hebben een aantal bekende punten in Roosendaal bezocht. Het was echt een dolle boel, was verschrikkelijk leuk om te doen.”

Hoe de uiteindelijke fotocollage er uit gaat zien, is uiteraard nog een verrassing. Van Arendonk kijkt er naar uit. “De foto’s van Ineke? Ja, ik vind het toch altijd weer mooi hoe mensen dan, terwijl wij gewoon bezig zijn en niet poseren, toch op juiste momenten ons vast weten te leggen. Ja, dat vind ik heel knap.”

Tentoonstelling met een week verlengd

Nieuwsgierig naar het werk van Antens en Stofmeel? Dan heb je geluk. De tentoonstelling in de kerk zou eigenlijk dit weekend stoppen. Maar ze hebben er voor gekozen het met een week te verlengen. Je hebt dus tóch nog een kans de schilderijen en foto’s over Roosendaal gratis te bekijken. En dat kan in de Paterskerk op de Kade: op zaterdag van twee tot half vier en op zondag van negen tot twaalf.

Lees ook: Typisch Roosendaalse plekken op foto’s en schilderijen in Kadekerk