Roosendaal

Patrick Peeters verdient Roosenspeld wegens jarenlange inzet voor verkeersveiligheid

Maarten Elst Maarten Elst

Patrick Peeters heeft vrijdagmiddag de Roosenspeld uitgereikt gekregen door loco-burgemeester Cees Lok. In het bijzijn van familie en oud-collega’s werd Peeters verrast met het speldje. De bescheiden oud-voorzitter was zichtbaar gelukkig met de Roosenspeld.

Nietsvermoedend wandelt Peeters door het oude Mariadalklooster aan de Vincentiusstraat in Roosendaal op weg naar de kloostertuin. “Even een borreltje drinken op mijn 25 jaar bij Veilig Verkeer Nederland werd er gezegd”, blikt Peeters terug. “Dit is een complete verrassing voor mij. Ik had niet verwacht dat ik vandaag met de Roosenspeld naar huis zou gaan, nee.”

25 jaar tomeloze inzet

Vlak voor de overhandiging komt loco-burgemeester Cees Lok naar de kloostertuin. “Patrick Peeters is 25 jaar lang bezig geweest met Veilig Verkeer Nederland afdeling Roosendaal. Hij was de organisator van het verkeersdoolhof, van het verkeersexamen”, somt Lok op. “We wisten dat hij afscheid nam. En toen heeft het college besloten dat hij in aanmerking moest komen voor een Roosenspeld. Ik had de eer vandaag om die speld uit te reiken.”

“Patrick is een hele open, vriendelijke man”, omschrijft Lok. “Ik was ook vaak aanwezig bij het verkeersdoolhof. Natuurlijk ging het niet altijd goed, maar Patrick bleef vriendelijk, bleef vrolijk. Hij bleef sjouwen. Hij heeft er ongelooflijk veel werk aan gehad. Maar hij deed het met heel veel plezier. Vooral omdat hij verkeersveiligheid heel belangrijk vond. Zeker voor kinderen. Hij heeft er zowat zijn levenswerk van gemaakt dat al die kinderen goed in het verkeer hun weg konden vinden. En dat is goed gelukt vind ik.”

Je kunt het wel uit een boekje leren, maar in de praktijk leer je het het beste

Vraag Peeters naar zijn hoogtepunten in 25 jaar Veilig Verkeer Nederland en hij kan door blijven gaan met vertellen. “Hoogtepunten? Dat zijn er heel veel geweest. Laat ik het verkeersdoolhof erbij nemen. Uiteindelijk hebben we het verkeersdoolhof op alle scholen in Roosendaal kunnen organiseren. De kennis van de voorrangsregels, voorrangsborden… We hebben steeds aan leerlingen uitgelegd hoe het in de praktijk eraan toe gaat. Je kunt het wel uit een boekje leren, maar in de praktijk leer je het het beste.”

“Ik heb het altijd met plezier gedaan”, vervolgt Peeters. “25 jaar bij Veilig Verkeer Nederland voor de verkeersveiligheid binnen Roosendaal. Tot 2008 heb ik ook als adviseur educatie voor heel Noord-Brabant gedaan. Verkeersveiligheid is juist belangrijk. Ook voor kleine kinderen die op de weg zitten. Maar ook voor ouderen die zich op de weg moeten bewegen als kwetsbare deelnemers.”