Zundert

Paula Bastiaansen: ‘Kracht en breekbaarheid maken porselein fascinerend’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De porseleinen kunstwerken van Paula Bastiaansen (70) zijn over de hele wereld te zien. Ze exposeerde onder meer in China en Korea en sinds kort is één van haar kunstinstallaties ook te zien in Aveiro, de keramiekstad van Portugal. En hoewel ze enorm kan genieten van de vele reizen die ze maakt; In haar atelier in Zundert voelt ze zich het meest thuis.

Het atelier is gevestigd in een oude gerestaureerde Vlaamse schuur in het buitengebied van Zundert. Hier maakt ze flinterdunne porseleinen objecten. “De laatste jaren maak ik steeds meer installaties die zoeken naar balans en evenwicht”, legt ze uit.

De kunstwerken en installaties van Paula Bastiaansen hebben een herkenbare stijl. Sierlijke radiale vormen die gezamenlijk een gebalanceerd geheel vormen. Hoe zorgt ze er dan toch voor dat ieder werk uniek is? Het gaat niet anders, reageert ze op deze vraag. “Ik kan dus niets reproduceren. Twee jaar terug werd mij gevraagd om een werk te laten vergroten in China. En het werk wat zij uitgezocht hadden, dat had ik niet meer. Dat was al jaren geleden verkocht dus dat moest ik opnieuw maken. Dat lukte dus echt niet. Uiteindelijk is het nieuwe werk -vind ik- veel mooier geworden”, zegt ze.

Breekbaar

De afgelopen 45 jaar heeft Bastiaansen zich volledig toegelegd op het werken met porselein. “De fragiliteit, de lichtheid, de transparantie. De kracht, de breekbaarheid. Dat die twee heel tegenstrijdige elementen erin zitten dat maakt het fascinerend.” Het heeft dan ook jaren geduurd voordat er een systeem met polystyrene bolletjes gevonden was om de kunstwerken te transporteren zonder schade.

Keramiekstad

Recent bracht ze samen met haar partner een installatie naar de Portugese stad Aveiro. “Aveiro is een keramiekstad. Daar organiseren ze één keer in de twee jaar een biënnale en dat doen ze nu voor de zestiende keer. Dit jaar hebben er zich 565 kunstenaars ingeschreven. Daar zijn er 50 uit geselecteerd waaronder ik. Uiteindelijk heb ik daar de eerste prijs in ontvangst mogen nemen”, zegt ze trots maar bescheiden.

Artist-in-residence

Het is beslist niet de eerste keer dat haar werk getoond wordt aan een internationaal publiek. Alleen al in de afgelopen tien jaar exposeerde ze in: Korea, Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Italië, China, Engeland en België. “In China en Italië ben ik artist-in-residence geweest. Dan werk je daar dus een paar maanden.”

Naar verwachting heeft de Zundertse kunstenaar ook komend jaar een paar mooie reizen voor de boeg. “Aanstaande mei/juni ben ik uitgenodigd in Limoges. In deze Franse plaats is een grote internationale tentoonstelling die waarschijnlijk ook gaat reizen naar Amerika. In september ga ik naar Taiwan, daar ben ik ook geselecteerd voor de biënnale.”

Atelier in Zundert

Na korte of lange verblijven in het buitenland vindt Bastiaansen het naar eigen zeggen heerlijk om weer terug te komen in haar atelier Zundert. “Ik vind dit een geweldige plek. Hier in de omgeving zitten allemaal kwekers. Je hoort hier constant de tractoren rijden. Ja, dat vind ik fantastisch. Evenals het buitenzijn. Het is heerlijk om bijvoorbeeld twee maanden in China te werken, maar als ik thuis kom dan vind ik dat echt heel fijn!”