Bergen op Zoom

Peperbus toch baken van Bergse leut in coronatijd

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Even zag het ernaar uit dat de Bergse Peperbus dit jaar niet alleen zonder kiel en armen zou staan. Door de vrieskou dreigde het tevens onmogelijk te worden het icoon z’n gezicht te geven. Uiteindelijk kunnen de Krabben dit jaar toch uitkijken naar dat vertrouwde gelaat.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Maandag nog werd er door de Stichting Vastenavend vanuit gegaan dat het niet ging lukken om het stalen frame waarop het gezicht van de stadstoren is gemonteerd, los te krijgen. Het zat stevig vastgevroren op de plaats waar het vorig jaar gestald was. Daarnaast betwijfelde men of de weersomstandigheden het plaatsen op grote hoogte toe zouden laten. Zo werd het onze redactie althans verteld. Inmiddels lijkt het erop dat met name de gemeente het plaatsen vooraf geen ruchtbaarheid wilde geven uit angst voor te veel kijkers. Vanwege corona wordt dat niet als wenselijk gezien.

Hij staat er toch dit jaar!

Tot en met dinsdagavond bleef het daarom spannend maar inmiddels is duidelijk dat ook dit jaar het vertrouwde gezicht van die grote kindervriend letterlijk en figuurlijk uittorent boven het Krabbegat. Wie woensdagmiddag richting het hart van de stad kijkt, wordt toegelachen door de Peperbus. Zijn ‘smoel’ is dan ’s ochtends door de firma Heeren -die dat overigens sponsort- omhoog getakeld en door een team van dappere techneuten in de snijdende kou vastgezet.