Bergen op Zoom

Peperbus zonder kiel door harde wind

Foto's: ©Robert te Veele

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het zou zo maar kunnen dat de Peperbus in Bergen op Zoom dit jaar geen kiel aan krijgt voor de Vastenavend. De harde wind gooit roet in het eten.

Het vertrouwde gezicht met brede grijns en grote oren pronkt weer op de Peperbus in Bergen op Zoom. Voor de Bergenaren betekent dit dat Vastenavend weer voor de deur staat. Maar het is nog maar de vraag of de kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk ook met armen en boerenkiel kan worden uitgedost voor het volksfeest losbarst. Dit had al gebeurd moeten zijn, maar de harde wind maakt het tot nu toe onmogelijk.

Het staartje van storm Dennis gooide de afgelopen dagen flink roet in het eten. Tevergeefs werd geprobeerd het middelpunt van het Bergse volksfeest helemaal aan te kleden. Pas woensdag lukte het om met een grote kraan het gezicht naar boven te hijsen. De poging om de kerktoren te voorzien van de bekende blauwe kiel en lange armen moest worden gestaakt.

Kans op scheuren

“Tijdens het takelen kwam er wind onder de kiel. Om te voorkomen dat die zou scheuren, zijn ze met de werkzaamheden gestopt”, aldus gemeentewoordvoerder Erwin Stander. “De attributen liggen nu op een stellage voor de Peperbus. Als het veilig is, kunnen ze naar boven worden getrokken, maar dat lijkt voorlopig nog niet het geval. We houden het weer in de gaten.”

Of de kerktoren maandagmiddag tijdens het kindervastenavend versierd te zien is, wordt met de dag onzekerder. Ook donderdag gierde de wind weer langs de kerktoren op de Grote Markt en kon de trots van Bergen op Zoom niet verder worden aangekleed. En voor het komende weekend voorspellen de weermannen ook niet veel goeds.

Storm Ellen

De traditie waarbij de 62 meter hoge Peperbus wordt aangekleed en zelfs kan ‘praten’ stamt uit 1974. Volgens Stander maakten de weersomstandigheden het de afgelopen 46 jaar wel vaker moeilijk om de toren in vol ornaat te krijgen. Maar nu storm Ellen in aantocht is, zou het zomaar kunnen dat de peperbus de kou tijdens vastenavend moet trotseren met een ontbloot bovenlijf.