Zevenbergen

Peter moet gedwongen zijn kringloopwinkel met opbrengst voor het goede doel sluiten

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Hij begon met twee tafeltjes met tweedehands spullen, maar inmiddels heeft hij een hele winkel. Peter de Vries heeft al ruim tien jaar kringloopwinkel Mama’s Huisraad in Zevenbergen. Op twee verschillende locaties heeft hij winkels gehad. Nu zit hij al een tijdje in een pand aan de Hazeldonkse Zandweg en verkoopt hij tweedehandsspullen, waarvan de winst naar Stichting Kika gaat. Maar dat houdt in 2024 op.

“Twee maanden geleden kreeg ik een brief van de gemeente dat wij eind maart uit ons pand moeten”, begint Peter. Omdat het gebouw en andere omliggende panden begin 2023 door de gemeente gekocht zijn voor andere doeleinden, moet de ondernemer zijn pand verlaten. “Ik schrok mezelf rot. Ik wist niet dat het zó snel zou gaan.”

Contact

Peter heeft naar eigen zeggen meteen contact gezocht met de gemeente Moerdijk. “We hebben diverse mails geschreven en gebeld. Als je ze uiteindelijk te pakken hebt, weet niemand van iets af, is de desbetreffende persoon er niet of zeggen ze dat je wordt teruggebeld.”

De winkeleigenaar wil niets liever dan met de gemeente in gesprek. “Ik zou graag een doorstart willen maken in een ander pand. Ik had hoop dat de gemeente mij hiermee zou willen helpen.”

De omzet zakt nu als een baksteen naar beneden.

Maar er is nog geen enkel gesprek geweest, en de tijd tik door. Dat heeft ook effect op zijn klanten. “Sinds dat de klanten weten dat wij moeten stoppen en geen nieuwe spullen meer binnenkrijgen, blijven ze weg.” Daardoor zijn er nóg meer zorgen. “De omzet zakt nu als een baksteen naar beneden, maar de aankomende maanden moet ik nog wel mijn huur betalen.”

Goede doel

Al geruime tijd maakt Peter een bedrag over naar Stichting Kika Kinderenkankervrij. De winst die hij nu haalt uit de verkoop van zijn kringloopwinkel stort hij allemaal naar het goede doel. “Dit heb ik altijd zo gedaan en zou ik ook heel graag willen blijven doen.” Maar De Vries maakt zich zorgen of hij dit kan blijven doen tot aan de sluiting. “We proberen nog zoveel mogelijk te verkopen bijvoorbeeld met flinke kortingen. Maar we hebben straks het geld gewoon niet meer om de laatste maanden huur te betalen. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen.”

Je kunt de kringloopwinkel vergelijken met een soort buurthuis.

Naast het milieubewuste doel van de winkel, gebruikte spullen een extra leven geven, en het geld dat naar KiKa gaat, heeft de winkel ook een sociale functie. “De klanten die hier komen, komen ook voor sociaal contact. Je kunt de kringloopwinkel vergelijken met een soort buurthuis.”

De ondernemer heeft daarom ook een boodschap voor de gemeente Moerdijk. “Geef ons iets, zodat we in de gemeente Moerdijk kunnen blijven. Dan kunnen we alles wat we hier hebben opgebouwd, vooral de sociale vaardigheden, blijven handhaven.”

Situatie bekend

De gemeente Moerdijk is bekend met de situatie van De Vries. “Omwille de privacy van huurders kunnen en mogen wij als eigenaar van een pand en als gemeente niet nader ingaan op vragen.”

Lees ook: Over minder dan een maand staat Suzie waarschijnlijk op straat met haar dansschool