Wouw

Phoenix onder grote belangstelling van Wouwse toren afgehaald

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een spannende operatie op hoogte trok vrijdagochtend veel bekijks in Wouw. Met behulp van een grote hijskraan werd de phoenix die op de top van de toren van de Lambertuskerk stond naar beneden gehaald.

Al ruim voor tien uur is het een drukte van belang op het kerkplein achter de Lambertuskerk in Wouw. De aanwezige inwoners uit Wouw en omstreken willen allemaal getuigen zijn van het afhijsen van de phoenix. Terwijl menigeen het gebeuren vastlegt met mobiele telefoon of camera, houdt het kerkbestuur zijn hart vast. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilige verloop van de operatie.

Tot grote opluchting van het kerkbestuur en de werklieden loopt alles volgens plan. Na een aantal toespraken over de renovatie wordt het metershoge gevaarte in een paar minuten naar beneden gebracht. Ondertussen stroomt het kerkplein nog voller doordat leerlingen van basisschool de Stappen ook een kijkje komen nemen.

Eenmaal beneden kan jong en oud de phoenix van dichtbij bekijken en fotograferen. Als klap op de vuurpijl krijgen de toeschouwers ook de wijzers van het uurwerk van dichtbij te zien.

Voor de renovatie van de kerktoren is ruim negen ton nodig. Een deel hiervan wordt betaald door de provincie Noord-Brabant. Het andere deel wordt ingezameld door de stichting voor behoud van het kerkgebouw van de Sint-Lambertuskerk. Voorzitter Peter van Steekelenburg loopt rond met een collectebus en merkt dat veel mensen hun spreekwoordelijke steentje willen bijdragen omdat de kerk het icoon van Wouw is.

Lees ook: Megaklus in Wouw: Kerktoren van top tot teen opnieuw gevoegd