Roosendaal

Pink Saturday in Roosendaal: ‘Trendy of boerenkool, iedereen is gelijk’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Roosendaalse nachtleven kleurde 8 oktober roze en in regenboogkleuren. In zes horecazaken stond die nacht in het teken van Pink Saturday. En dat was voor het eerst in Roosendaal. “We denken hier niet in hokjes.”

Roosendaal is een regenboogstad. “Dat betekent dat wij openstaan voor iedereen”, begint horecaonderneemster Maaike Mathijsen van het Wapen van Roosendaal. “De gastvrijheid van een stad begint in de horeca. Dus laten we ervoor zorgen dat iedereen zich hier welkom voelt.”

Dat wilde Mathijsen, samen met de ondernemers van Bruin Café Jaxx, Café Tien, Chagall, Club Verzo en Bij Moeders, extra benadrukken tijdens de eerste editie van Pink Saturday.

Acceptatie

Ieder café had zijn eigen programma. Zo was er in Bruin Café Jaxx een karaokeavond. De bar, die volledig ingepakt was met roze verenboa’s, werd goed bezocht. Een goede reden voor bezoeker Paul om een kijkje te nemen. “Ik hou van muziek, van een lekker drankje en ik vind het mooi dat iedereen hier lol heeft met elkaar.”

Die acceptatie is hard nodig, vindt hij. “Het gaat er tegenwoordig steeds meer om met wat je doet in het leven, in plaats van om wie jij bent als persoon.”

Gezellige drukte in Jaxx.

Paul voelt zich erg welkom in ‘zijn’ stamkroeg Jaxx. “Je kan hier trendy zijn, maar ook gewoon boerenkool met worst eten. Iedereen is gelijk. Je hoeft niet in een hokje geduwd te worden.”

Plaats voor groei

In het Wapen was er een muziekbingo en in café Tien traden verschillende dragqueens op. Club Verzo had extra dj’s geregeld om die extra vrije sfeer te krijgen. Ditzelfde gold voor Bij Moeders en Chagall. “Mensen zijn nu nog een beetje zoekende”, vertelt een beveiliger van Verzo. “Het zou een tof idee zijn om volgend jaar ergens een podium te plaatsen, en dat bezoekers vanuit daar door kunnen stromen naar de deelnemende horeca.”

Een nieuwe editie ziet ook Mathijsen wel zitten. “Groeien kan altijd, en dat willen we zeker weer gaan doen met dit mooie initiatief.”

Lees ook: Roosendaal krijgt een eigen Pink Saturday: ‘De horeca is voor iedereen’