Roosendaal

Plan Groot Mariadal met ‘voorwaarden’ goedgekeurd door raad

Impressie Groot Mariadal Gemeente Roosendaal

Laura Vermunt Laura Vermunt

Meer groen en woningen in Groot Mariadal. Dit staat in het bestemmingsplan voor het gebied tussen de binnenstad en het station. De Roosendaalse raad stemde in, al kon het plan nog wel rekenen op een zevental moties. De raad wil dat het college aanpassingen maakt op het gebied van parkeren, snelheid en het aanbod van betaalbare woningen. 

Voor de uitwerking van de moties, vinden alle raadsleden het belangrijk dat inwoners nadrukkelijk meedenken bij de verdere invulling en ontwikkeling van Groot Mariadal. Dit om gemeenschappelijke doelen, zoals wonen, werken en recreëren te kunnen realiseren.

Snelheid en parkeerplaatsen

Burger Belangen Roosendaal ziet graag meer openbare parkeerplaatsen. De motie kon rekenen op steun van alle fracties. In de huidige situatie is parkeren al een probleem. Mensen rijden langer rond om een plekje te vinden, waardoor het drukker zal worden. Dit kan dan weer leiden tot onveilige situaties. Het is dan ook wenselijk dat er minimaal negen openbare parkeerplaatsen bij komen.

Ook over de snelheid op alle binnen de ‘ringweg’ gelegen straten is de raad nog niet tevreden. Het aantal elektrische fietsers, scooters en auto’s nemen toe. Hun stilte in combinatie met de snelheid zou mogelijk gevaarlijke situaties kunnen opleveren als de maximumsnelheid boven de 30 kilometer per uur blijft. Groen Links diende een motie in om de snelheid op deze straten te verlagen naar 30. De partij wil ook dat het college onderzoekt of de aanleg van fietsstraten een verbetering zijn voor de veiligheid, het woongenot en de bereikbaarheid naar het centrum. Buiten de VVD en de Roosendaalse Lijst, konden de overige partijen zich vinden in deze motie.

Onevenwichtig woningaanbod 

Van de 144 woningen zijn er slechts 20% goedkoop. De overigen vallen in de dure categorie. Van de bouw van middeldure woningen is helemaal geen sprake. Volgens de PvdA is dit niet te rijmen met de visie van de gemeente dat sociale huurwoningen en dure woningen beter moeten worden verspreid. De motie is met 22 stemmen voor aangenomen. De Roosendaalse Lijst, VVD en Wezenbeek stemden tegen.

Andere aangenomen moties gaan over de inkijk in de tuinen en/of woningen van de bewoners aan de Ludwigstraat en de Oase van plan Groot Mariadal. In goed overleg met de bewoners zal er een oplossing moeten komen. Daarnaast zijn er ook afspraken nodig met de ontwikkelaars over de voorzorgsmaatregelen, die worden getroffen om schade aan Rijksmonumenten in het gebied te voorkomen. Ook is volgens de raad de veiligheid niet gewaarborgd op de ‘vergeten’ straat, de Burgemeester Prinsensingel tussen de Kloosterstraat en de Brugsstraat. Het verzoek is om met een passend besluit te komen en dit vervolgens ook gelijk uit te voeren. In overleg met de bewoners van de Burgemeester Prinsensingel wil de raad dat de parkeervergunningen aangepast worden. Zo is er voor bewoners een parkeerplek in hun straat.